Zupa fasolowa z Debreczyna.doc

(7 KB) Pobierz
Zupa fasolowa z Debreczyna

Zupa fasolowa z Debreczyna

 

Składniki:

200 g białej fasoli

2 zielone papryki

2 cebule

czek włoszczyzny

2 ząbki czosnku

2 łki oleju

500 g mięsistych pomidorów

4 kiełbaski debreczyńskie

pół łeczki soli

pół łeczki przyprawy Ziarenka Smaku WINIARY

1/4 łeczki białego pieprzu

ostra papryka

szczypta cukru

2 łki pokrojonego szczypiorku

 

Fasolkę opłucz zimną wodą, zalej 1 i 1/4 l wody i odstaw na 12 godzin. Fasolę gotuj przez półtorej do dwóch godzin (na małym ogniu) w tej samej wodzie, w której się moczyła. Paprykę oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz, potem pokrój w kostkę. Włoszczyznę umyj, oczyść i drobno pokrój. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

Teraz w dużym garnku rozgrzej olej. Włóż do niego pokrojoną cebulę i czosnek, podsmaż w garnku razem z warzywami. Dodaj pokrojoną paprykę i fasolę, wszystko razem zamieszaj i gotuj dalsze 20 minut pod przykryciem na słabym ogniu.

 

Pomidory obierz ze skóry, pokrój na małe kawałki i dodaj do fasoli. Kiełbaski pokrój w plasterki i podgrzej w zupie. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, Ziarenkami Smaku, pieprzem, papryką i cukrem; posyp szczypiorkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin