Zupa fasolowa z Debreczyna
Składniki:
200 g białej fasoli
2 zielone papryki
2 cebule
pęczek włoszczyzny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 g mięsistych pomidorów
4 kiełbaski debreczyńskie
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki przyprawy Ziarenka Smaku WINIARY
1/4 łyżeczki białego pieprzu
ostra papryka
szczypta cukru
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Fasolkę opłucz zimną wodą, zalej 1 i 1/4 l wody i odstaw na 12 godzin. Fasolę gotuj przez półtorej do dwóch godzin (na małym ogniu) w tej samej wodzie, w której się moczyła. Paprykę oczyść, umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz, potem pokrój w kostkę. Włoszczyznę umyj, oczyść i drobno pokrój. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
Teraz w dużym garnku rozgrzej olej. Włóż do niego pokrojoną cebulę i czosnek, podsmaż w garnku razem z warzywami. Dodaj pokrojoną paprykę i fasolę, wszystko razem zamieszaj i gotuj dalsze 20 minut pod przykryciem na słabym ogniu.
Pomidory obierz ze skóry, pokrój na małe kawałki i dodaj do fasoli. Kiełbaski pokrój w plasterki i podgrzej w zupie. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą, Ziarenkami Smaku, pieprzem, papryką i cukrem; posyp szczypiorkiem.
jabolek67