Zupa grzybowa z suszonych grzybów.doc

(95 KB) Pobierz
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

 

składniki

·         100 g suszonych grzybów

·         2 marchewki

·         1 pietruszka

·         ¼ selera

·         1 cebula

·         1 łyżka oleju

·         sól, pieprz

Sposób przygotowania

1.     Grzyby opłukać, zalać 1,5 l wody, moczyć 1 godzinę, gotować 30 minut.

2.     Warzywa obrać, opłukać. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, 1 marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę do grzybów. Gotować 30 minut. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać ponownie do wywaru, doprawić solą i pieprzem.

3.     1 marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, dorzucić do zupy. Gotować 3 minuty i podawać z łazankami lub lanymi kluskami.

4.     Zupę można przygotować na bulionie zamiast wody.

5.     Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki

6.     Zupę można też zaciągnąć łyżką mąki przesmażonej na oliwie lub maśle.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin