· 100 g suszonych grzybów
· 2 marchewki
· 1 pietruszka
· ¼ selera
· 1 cebula
· 1 łyżka oleju
· sól, pieprz
1. Grzyby opłukać, zalać 1,5 l wody, moczyć 1 godzinę, gotować 30 minut.
2. Warzywa obrać, opłukać. Cebulę posiekać, przesmażyć na oleju, 1 marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę do grzybów. Gotować 30 minut. Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski i dodać ponownie do wywaru, doprawić solą i pieprzem.
3. 1 marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, dorzucić do zupy. Gotować 3 minuty i podawać z łazankami lub lanymi kluskami.
4. Zupę można przygotować na bulionie zamiast wody.
5. Do wywaru można dodać 100 g namoczonych suszonych śliwek zamiast marchewki
6. Zupę można też zaciągnąć łyżką mąki przesmażonej na oliwie lub maśle.
jabolek67