Zupa kalafiorowa 4.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

 

Składniki:

kalafior (może być mrożony)

mała włoszczyzna

Bulion warzywny WINIARY (2 kostki)

2 ziemniaki

pół puszki kukurydzy w zalewie

pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany

3 ziarna ziela angielskiego

odrobina Kwasku cytrynowego WINIARY

2 łki drobno posiekanego koperku

l

pieprz

 

Kalafior umyj, podziel na małe różyczki i włóż na 10 minut do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, potem opłucz.

 

oszczyznę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach lub bardzo drobno pokrój. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę (2,5 litra), dodaj kostki bulionowe, ziele angielskie i włoszczyznę. Włóż ziemniaki oraz kalafior i gotuj pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa bę miękkie. Na koniec dodaj kukurydzę wraz z zalewą, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Przed podaniem wlej śmietanę i wsyp koperek, jeszcze raz wymieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin