Kapuśniak letni.doc

(6 KB) Pobierz
Kapuœniak letni

Kapuśniak letni

 

Składniki na 6 porcji:

40 dag białej kapusty

4-5 ziemniaków

1-2 cebule

2 marchewki

pietruszka

2 pomidory

30 dag białej kiełbasy

2 kostki Rosołu drobiowego WINIARY

aska łka oleju

szczypta Kwasku cytrynowego WINIARY (ewentualnie)

2 łki posiekanego koperku

cukier

l

 

Kapustę cienko poszatkuj i dokładnie opłucz. Cebule drobno posiekaj i lekko zrumień na oleju, ziemniaki pokrój w kostkę, a uprzednio oskrobane marchewki i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

 

Teraz zagotuj w garnku 5-6 szklanek wody, włóż kostki rosołowe i warzywa, gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie dodaj kiełbasę, ziemniaki i gotuj - też pod przykryciem - jeszcze 10 minut. Na 3 minuty przed końcem gotowania wyjmij z zupy kiełbasę, a wrzuć pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Kiełbasę pokrój w plasterki, włóż do garnka.

 

Zupę dopraw do smaku solą, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Bezpośrednio na talerzach obficie posyp koperkiem - udekorowana zieleniądzie wyglądała niezwykle apetycznie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin