Zupa kokosowa z krewetkami.doc

(154 KB) Pobierz
Zupa kokosowa z krewetkami

Zupa kokosowa z krewetkami

 

Składniki

·         40 dag nieobranych, mrożonych krewetek

·         puszka mleczka kokosowego (400 ml)

·         400 ml bulionu drobiowego

·         2 łyżeczki curry

·         2 ząbki czosnku

·         1–2 papryczki chili

·         kawałek imbiru (2 cm)

·         2 łyżki oleju

·         3 łyżki soku z cytryny

·         kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

 

 

                                              Etapy przygotowania

Krewetki rozmrozić, oderwać główki i zdjąć skorupki, oczyścić, dokładnie umyć. Skorupki opłukać na sicie, osuszyć.

Czosnek i imbir obrać, posiekać. Olej rozgrzać w woku, wrzucić główki i skorupki krewetek, podsmażyć. Dodać czosnek i imbir, wymieszać, wlać bulion i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować 20 minut.

Bulion przecedzić przez gęste sito, wlać do rondla. Dodać mleczko kokosowe i curry, wymieszać.

Papryczki chili oczyścić z nasion, posiekać. Dodać do zupy, gotować 3 minuty. Włożyć krewetki, gotować ok. 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, udekorować kolendrą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin