Zupa kokosowa z krewetkami
· 40 dag nieobranych, mrożonych krewetek
· puszka mleczka kokosowego (400 ml)
· 400 ml bulionu drobiowego
· 2 łyżeczki curry
· 2 ząbki czosnku
· 1–2 papryczki chili
· kawałek imbiru (2 cm)
· 2 łyżki oleju
· 3 łyżki soku z cytryny
· kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Krewetki rozmrozić, oderwać główki i zdjąć skorupki, oczyścić, dokładnie umyć. Skorupki opłukać na sicie, osuszyć.
Czosnek i imbir obrać, posiekać. Olej rozgrzać w woku, wrzucić główki i skorupki krewetek, podsmażyć. Dodać czosnek i imbir, wymieszać, wlać bulion i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować 20 minut.
Bulion przecedzić przez gęste sito, wlać do rondla. Dodać mleczko kokosowe i curry, wymieszać.
Papryczki chili oczyścić z nasion, posiekać. Dodać do zupy, gotować 3 minuty. Włożyć krewetki, gotować ok. 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, udekorować kolendrą.
jabolek67