Zupa kokosowa z kurczakiem i trawą cytrynową.doc

(410 KB) Pobierz
Zupa kokosowa z kurczakiem i trawą cytrynową

Zupa kokosowa z kurczakiem i trawą cytrynową

 

Składniki:

·         500 ml mleka kokosowego

·         500 ml bulionu z kurczaka

·         pierś kurczaka

·         trawa cytrynowa (4 łodygi)

·         sos rybny (3 łyżki)

·         świeży imbir (5 cm)

·         limonka

·         1 łyżka cukru brązowego

·         2 papryczki chili

 

 

Przygotowanie:

Do bulionu z kurczaka wlewamy mleczko kokosowe, pokrojony imbir i przekrojone na pół łodygi trawy cytrynowej. Doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia. Dodajemy pocięte kawałki kurczaka, sos rybny (wedle uznania można też sos sojowy), posiekane papryczki chili (uwaga, by zupa nie była zbyt ostra), łyżkę brązowego cukru i gotujemy na wolnym ogniu.

Opcjonalnie można też dodać pieczarki w pokrojone w ćwiartki.

Zupę gotujemy na wolnym ogniu, aż kurczak będzie gotowy, a smak zupy klarowny. Można także doprawić przyprawą curry, bądź też pasą curry.

Przed podaniem wyjmujemy trawę cytrynową i imbir oraz wyciskamy bezpośrednio do talerzy sok z limonki.

Ozdabiamy kolendrą i dymką.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin