Krupnik 4.doc

(20 KB) Pobierz
KRUPNIK

KRUPNIK
Do 2 l wody włożyć około 1/2 kg mięsa wołowego lub 3-4 skrzydełka kurczaka. Gdy się zagotuje dodać pokrojone w talarki : 3 marchwie, 2 pietruszki, 1/2 selera. Dorzucić 1 listek bobkowy, kawałek suszonego grzybka, ząbek czosnku, niedużego pora i gałązkę lubczyku. Gdy wszystko się zagotuje dodać pokrajane w kostkę 3-4 średnie ziemniaki i 2 kopiaste łyżki kaszy perłowej . Gotować około 15 minut, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wsypać drobno usiekaną zieloną pietruszkę i wlać do wazy.
Podawać najlepiej ze świeżym chlebem wiejskim.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin