Krupnik na wędzonych żeberkach.doc

(6 KB) Pobierz
Krupnik na wêdzonych ¿eberkach

Krupnik na wędzonych żeberkach

 

Składniki:

10 dag kaszy perłowej

25 dag wędzone żeberka

2 marchewki

seler

cebula

pietruszka

25 dag ziemniaków

10 suszonych grzybów

4 ziarna ziela angielskiego

liść laurowy

l

pieprz

 

Suszone grzyby mocz przez 20 minut, osącz, odciśnij i pokrój na cienkie paseczki. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, seler i ziemniaki w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Marchewkę, pietrusz, seler i cebulę zalej 1,5 l wody, następnie dodaj wędzone żeberka, grzyby, listek laurowy oraz ziele angielskie.

 

Teraz dodaj opłukaną, osączoną kaszę perłową i gotuj przez około godzinę. Po 30 minutach dodaj ziemniaki. Pod koniec gotowania wyjmij żeberka, a mięso pokrój w kostkę. Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem do każdego talerza włóż mięso z żeberek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin