Krupnik żmudzki
Składniki:
10 dag pęczaku
10 dag fasoli
2 pomidory
cebula
marchew
pietruszka
kawałek selera
3 suszone grzyby
5-6 łyżek śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
łyżka masła
przyprawa warzywna
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę przebrać, umyć, zalać zimną wodą, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Grzyby suszone opłukać, namoczyć na kilka godzin, pokroić w cienkie paseczki. Marchew, pietruszkę oraz kawałek selera obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pokrojone warzywa i smażyć razem przez 2-3 minuty. Włożyć opłukaną na sicie kaszę, dodać namoczoną fasolę, pokrojone grzyby oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory. Wlać 1,5 litra wrzątku. Gotować na małym ogniu przez mniej więcej 60 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie). Zupę doprawić do smaku wegetą, solą oraz pieprzem. Zabielić śmietaną. Tuż przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Zamiast fasoli do zupy możesz dodać soczewicę lub soję - danie będzie miało jeszcze więcej łatwo przyswajalnego białka.
Nasze rady:
Jeśli nie masz czasu, by namoczyć fasolę, użyj fasoli z puszki. Nie musisz też moczyć grzybów, możesz je po prostu zemleć i wsypać do zupy jak zwykłą przyprawę - wtedy zupa będzie miała równie silny grzybowy aromat.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 180 kcal
Czas przygotowania: 80 min
jabolek67