Krupnik żmudzki.doc

(218 KB) Pobierz
Składniki:

Krupnik żmudzki



Składniki:

10 dag pęczaku

10 dag fasoli

2 pomidory

cebula

marchew

pietruszka

kawałek selera

3 suszone grzyby

5-6 łyżek śmietany

2 łyżki posiekanego koperku

łyżka masła

przyprawa warzywna

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Fasolę przebrać, umyć, zalać zimną wodą, odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Grzyby suszone opłukać, namoczyć na kilka godzin, pokroić w cienkie paseczki. Marchew, pietruszkę oraz kawałek selera obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Obraną cebulę posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pokrojone warzywa i smażyć razem przez 2-3 minuty. Włożyć opłukaną na sicie kaszę, dodać namoczoną fasolę, pokrojone grzyby oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory. Wlać 1,5 litra wrzątku. Gotować na małym ogniu przez mniej więcej 60 minut (aż wszystkie składniki będą miękkie). Zupę doprawić do smaku wegetą, solą oraz pieprzem. Zabielić śmietaną. Tuż przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Zamiast fasoli do zupy możesz dodać soczewicę lub soję - danie będzie miało jeszcze więcej łatwo przyswajalnego białka.

 

Nasze rady:

 

Jeśli nie masz czasu, by namoczyć fasolę, użyj fasoli z puszki. Nie musisz też moczyć grzybów, możesz je po prostu zemleć i wsypać do zupy jak zwykłą przyprawę - wtedy zupa będzie miała równie silny grzybowy aromat.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 180 kcal

Czas przygotowania: 80 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin