Zupa mięsna przecierana.doc

(7 KB) Pobierz
Zupa miêsna przecierana

Zupa mięsna przecierana

 

Składniki na 6 porcji:

70 dag kury

kość wołowa lub gicz cielęca

2 kostki Rosołu wołowego WINIARY

6 dag ryżu

łka masła

marchewka

pietruszka

pół selera

por

2 żółtka

l

 

Warzywa obierz i opłucz, kurę i kości opłucz, zalej 1,5 l wody, dodaj kostki rosołowe i gotuj godzinę. Po ugotowaniu kurę wyjmij, a wywar przecedź.

 

Ryż sparz wrzątkiem, odcedź i zalej 150 ml wywaru po czym ugotuj. Teraz obierz mięso z kury, wyjmij szpik z kości i zmiksuj z wywarem. Zupę zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Rozbełtaj żółtka, dodając do nich po łce wywaru (100 ml). Wlej do zupy, i całość, cały czas ubijając, podgrzej.

 

Piersi kury pokrój na paseczki i dodaj do zupy, a resztę mięsa przetrzyj. Zamiast ryżu możesz ugotować kaszę perłową.

 

Zupę możesz przyrządzićwnież z cielęciny, dzikiego ptactwa, królika, szynki lub dziczyzny.

 

Dodatkami mogą byćwnież ugotowane i pokrojone na paski grzyby oraz warzywa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin