Japonska zupa rybna.doc

(20 KB) Pobierz
Japonska zupa rybna

Japonska zupa rybna

Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 45 min.
5 kawalkow ryby: dorady lub np. leszcza,
3 szczypty soli,
80 ml bulionu z ryby (najlepiej dashi),
1 lyzka sosu sojowego,
1 zielona cebulka,
1 cm kawalek swiezego imbiru (lub szczypta proszku),
5 galazek pietruszki,
skorka z polowki cytryny.

1. Filety z ryby posypac sola i odstawic na 15 min.
2. Rozlozyc rybe na polmisku, zalac wrzatkiem, przykryc, odstawic na 15 min.
3. Pokroic drobno cebule, zetrzec imbir.
4. Wlac do rondla dashi (przepis w rozdziale "ogolne") lub bulion z osci, sos
sojowy, zagotowac, zestawic z ognia, wrzucic imbir.
5. Rybe osaczyc z wody, kazdy kawalek wlozyc na dno glebokiej czarki, zalac
przecedzonym przez drobne sitko bulionem dashi, posypac cebulka, przyozdobic
galazka pietruszki oraz zygzaczkiem ze skorki cytryny.
6. Podawac w carkach przykrytych mala pokryweczka.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 28.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin