Węgierska zupa rybna 1.doc

(7 KB) Pobierz
Wêgierska zupa rybna

gierska zupa rybna

 

Składniki na 4 porcje:

1 kg filetów rybnych

2 cebule

4 papryki

papryczka czuszka

2-3 łeczki koncentratu pomidorowego lub pomidor

2 łki słodkiej papryki

1-2 ząbki czosnku

2 łki oleju

sok z połowy cytryny

2 l Rosołu z kury Instant w słoiku WINIARY

natka pietruszki

l

pieprz

 

Zacznij od przygotowania ryby. Opłucz ją w zimnej wodzie, osusz, skrop sokiem z cytryny i lekko posól. Przykryj i wstaw do lodówki.

 

Teraz umyj warzywa. Cebulę posiekaj, paprykę i czuszkę pokrój w drobną kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, włóż cebulę i cały czas mieszając usmaż na złoty kolor. Dodaj paprykę, po czym wlej gorący rosół. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka się rozgotuje.

 

Zupę ostudź i przetrzyj przez sito. Dodaj koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

 

Zupę ponownie zagotuj, włóż do niej filety rybne. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.

Gorą zupę rozlej na talerze, posyp posiekaną natką, podawaj z dodatkiem pieczywa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin