Zupa indonezyjska.doc

(7 KB) Pobierz
Zupa indonezyjska

Zupa indonezyjska

 

Składniki:

1 sztuka średniej wielkości karpia

duża cebula

2-3 ząbki czosnku

2 twarde mięsiste pomidory

łka powideł śliwkowych

łka soku z cytryny

1/4 łeczki skórki otartej z cytryny

2 zielone papryczki chili lub ostra zielona

łeczka pasty krewetkowej

łka cukru

1/4 łeczki kurkumy

4 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

pół łeczki soli

 

Rybę spraw, umyj, osusz, natrzyj solą i wstaw na godzinę do lodówki. Oddzielone już łeb, płetwy i kręgosłup ugotuj - przez około 20 minut - w bulionie. Następnie przecedź go przez sito, wlej z powrotem do rondla, włóż rybę, gotuj około 12 minut, delikatnie wyjmij ł cedzakową i pokrój w kostkę.

 

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, paprykę potnij w cienkie paski, sparzone wrzątkiem pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Włóż je do rondla, dodaj powidła, pastę krewetkową, sok z cytryny i sól, po czym zalej wywarem, gotuj 3-4 minuty, wsyp cukier, kurkumę i skórkę otartą z cytryny, włóż pokrojoną w kostkę rybę i potrzymaj na bardzo małym ogniu przez dalsze około 10 minut.

 

Pod koniec dopraw sokiem z cytryny i - wedle uznania - solą.

 

Tego rodzaju zupy podaje się na gorąco.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin