Zupa nicejska.doc

(7 KB) Pobierz
Zupa nicejska

Zupa nicejska

 

Składniki:

80 dag filetów z morszczuka

łka soku z cytryny

cebula

duży por (tylko biała część)

2-3 ząbki czosnku

3-4 łki posiekanej natki pietruszki

łka posiekanych świeżych listków tymianku

liść laurowy

4-6 ziarenek pieprzu

6 twardych mięsistych pomidorów

2-3 duże ziemniaki

2 łki zielonych wydrylowanych oliwek

2 łki oleju

kieliszek białego wytrawnego wina

5 szklanek Bulionu warzywnego w płynie WINIARY

(przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)

l, pieprz

 

Osuszone filety skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Dokładnie umyty por potnij w cienkie plasterki, cebulę - w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

 

Zeszklij cebulę na rozgrzanym w rondlu oleju, zmieszaj ją i podsmaż z porem i czosnkiem, a następnie dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i tymianek a po lekkim skropieniu wrzątkiem przykryj, i podduś przez około 10 minut.

 

Filety z ryby pokrój w kostkę, dodaj do cebuli razem z obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami, całość zalej winem i duś pod przykryciem przez kolejne 20 minut.

 

Zagotuj bulion, wrzuć do niego obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i - po 15 minutach gotowania - dodaj pokrojone w paseczki oliwki i rybę, po czym razem pogotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin