Zupa serowa
składniki:
· 1,5 litra wywaru z kawałka wędzonki
· 2 cebule
· kilka ząbków czosnku
· 4 serki topione złoty ementaler 100g
· sól, pieprz ewentualnie vegeta
· koperek świeży lub suszony
· 2 duże bułki
Przyrządzamy wywar na kawałku chudego boczku. Siekamy drobno cebulę i czosnek, podsmażamy na patelni i wrzucamy do gotowego wywaru. Kroimy równiez boczek na którym zrobiłyśmy wywar i wrzucamy go z powrotem. Do gorącej zupy dodajemy serki i mieszamy energicznie aż się całkowicie rozpuszczą. Dosypujemy koperek i doprawiamy do smaku.Grzanki: bułki kroimy w kosteczkę i przesmażamy na maśle lub w wersji bardziej dietetycznej;)-wrzucamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika.Smacznego :)
jabolek67