Zupa serowaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.100 g twardego, zoltego sera (gruyere),1,2 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),1 cebula,2-3 gozdziki,1/2 peczka zielonej pietruszki,sol.Lane kluski:1 zoltko,maka,1-2 lyzki wody,sol.1. Cebule obrac, oplukac, zielona pietruszke oplukac i drobno pokroic. Serutrzec na tarce o malych otworach.2. W plaskim garnku zagotowac wywar. Wlozyc cebule i gozdziki. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 20 min.3. Przygotowac ciasto na lane kluski: przesiana make wsypac do malej miseczki.Dodac zoltko, sol i wode. Mieszac lyzka tak dlugo, az ukaza sie pecherzyki.Ciasto powinno miec jednolita, plynna konsystencje.4. Wywar przecedzic przez sito, wyjac cebule i gozdziki, ponownie wlac do garnka i zagotowac. Wlewac ciasto cienkim przerywanym strumieniem na wrzacy wywar. Ostroznie mieszac. Wsypac utarty, zolty ser, gotowac przez chwile nieprzerywajac mieszania.5. Goraca zupe posypac zielona pietruszka. Podawac od razu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 66.
jabolek67