Zupa włoska1 szklanka ryżu,2 szklanki wody,5 dag sera żółtego (parmezanu),1 łyżka masła,1 łyżka mąki,3 pomidory,1 l rosołu lub bulionu z kostki rosołowej,1/4 l śmietany zieleninaRyż opłukać i osączyć. Zagotować wodę, posolić, dodać ryż zagotować, zamieszać, ugotować na sypko, pod przykryciem na małym ogniu, najlepiej na płytce ochronnej. Zetrzeć ser. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, dodać ser i ciągle mieszając zasmażyć na jasnozłoty kolor, odstawić z ognia. Pomidory wymyć, pokrajać na części, rozgotować i przetrzeć, dodać do zasmażki, wymieszać. Do przygotowanego rosołu dodać ugotowany ryż, sos serowy i mieszając doprowadzić do zagotowania. Śmietanę rozbić, podprawić zupę, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać drobno posiekaną zielenina.
jabolek67