Zupa z kurczecia z grzybamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 50 min.1200 ml bulionu z kury,150 g gotowanych piersi z kurczaka,4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,150 g chinskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego,3 lyzki sherry,sol, pieprz,2 lyzki zielonej siekanej pietruszki do przybrania.1. Grzyby moczyc przez 20 min. w letniej wodzie, a nastepnie gotowac w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjac, odcisnac, odciac i odrzucic ogonki.2. Piersi kurczecia obrac ze skory. Mieso pokroic w cienkie platki.3. Makaron gotowac we wrzacej wodzie, na silnym ogniu przez 5 min. Odcedzic,wylozyc na gleboki polmisek i trzymac w cieple.4. Bulion zagotowac, dodac mieso kurze i grzyby. Gotowac na wolnym ogniu przez5 min. Osolic, dodac pieprz i wymieszac. Wlac sherry, wymieszac ponownie izdjac z ognia.5. Zupe podawzc z makaronem, posypana poszatkowanymi listkami pietruszki.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 18.
jabolek67