Warstwowy przekładaniec.docx

(34 KB) Pobierz

Warstwowy przekładaniec

Warstwowy przekładaniec

Składniki

·         puszka kukurydzy

·         4 sztuki czerwonej papryki

·         6 jajek

·         30 dkg żółtego sera

·         pęczek szczypiorku

·         majonez

·         sól, pieprz

·         Kukurydzę osączyć. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę (można dodać paprykę konserwową). Jajka ugotować na twardo, obrać. Szczypiorek umyć, drobno pokroić.

·         Jajka i żółty ser osobno zetrzeć na tarce. Na dnie szklanej miski ułożyć kukurydzę, na to niezbyt grubą warstwę majonezu, doprawić solą i pieprzem.

·         Na majonezie rozsypać połowę papryki, posmarować majonezem, oprószyć solą i pieprzem.

·         Na to wyłożyć starte jajka, znów majonez, pozostałą część papryki i majonez, doprawić. Ostatnią warstwę powinien stanowić równo rozsypany starty żółty ser.

·         Na wierzch wyłożyć resztę majonezu, wyrównać łyżką, doprawić, posypać obficie pokrojonym szczypiorkiem.

·         Sałatka powinna się schłodzić i przegryźć, więc przed podaniem należy wstawić ją na godzinę do lodówki.

·         Smacznego:-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin