Babka marmurkowa.doc

(11 KB) Pobierz

Babka marmurkowa

 

Składniki

25 dag mąki
25 dag cukru pudru
12,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
olejek zapachowy ulubiony 1-łyżeczka
1,5 łyżki lekko czubatej mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki siekanych drobno orzechów
1 łyżka stołowa kakao

Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po żółtku, olejek,
gdy utarte dodawać wymieszane suche składniki (makę,makę ziemn. i proszek przesiane) na przemian z mlekiem.
Na końcu pianę z białek,.wyłożyc do formy 2/3 ciasta,posypać orzechami,a do reszty ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka, wymieszać i wyłożyć na wierzch.Przemieszać widelcem lub łyżką.
Piec ok.40 min. w temp.160-180.
Moja forma na tę babkę jest nieduża, ma ok.1,5l pojemności.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin