Babka marmurkowa
Składniki
25 dag mąki25 dag cukru pudru12,5 dag masła lub margaryny3 jajka2 łyżeczki cukru waniliowegoolejek zapachowy ulubiony 1-łyżeczka1,5 łyżki lekko czubatej mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżki siekanych drobno orzechów1 łyżka stołowa kakao
Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym, dodawac po żółtku, olejek,gdy utarte dodawać wymieszane suche składniki (makę,makę ziemn. i proszek przesiane) na przemian z mlekiem.Na końcu pianę z białek,.wyłożyc do formy 2/3 ciasta,posypać orzechami,a do reszty ciasta dodać kakao i 1 łyżkę mleka, wymieszać i wyłożyć na wierzch.Przemieszać widelcem lub łyżką.Piec ok.40 min. w temp.160-180.Moja forma na tę babkę jest nieduża, ma ok.1,5l pojemności.
jabolek67