Pierogi leniwe z masłem i bułką.doc

(29 KB) Pobierz
Pierogi leniwe z masłem i bułką

Pierogi leniwe z masłem i bułką

6 łyżek tłustego twarogu

jajko

3 łyżki masła

4 łyżki mąki

szczypta soli

łyżka tartej bułki

 

Etapy przygotowania

 

1.Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem. Przesiej mąkę. Łyżkę masła utrzyj z żółtkiem, połącz z twarogiem, dodaj sól i mieszając, powoli dosypuj mąkę. Pod koniec do masy dodaj ubitą pianę, ostrożnie wymieszaj.

2.Na posypanym mąką blacie uformuj z ciasta wałek o średnicy ok. 3 cm. Trochę spłaszcz go nożem, pokrój na ukośne kawałki (ok. 3 cm długości). Ugotuj (do wypłynięcia) w lekko osolonej wodzie. Masło rozpuść na patelni, dodaj tartą bułkę, zrumień. Polej bułeczką leniwe

Zgłoś jeśli naruszono regulamin