Składniki:
pudding:
- 1/2 szklanki brandy
- 25 dag masła
- po 1/4 szklanki brązowego i białego cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
- 25 dag tartej bułki
- 150 ml mleka
- 3/4 szklanki sułtanek
- 1.5 szklanki koryntek
- 1 szklanka daktyli
- 3/4 szklanki suszonych moreli
- po 2/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej i migdałów
Sos:
- 750 ml śmietany 36-proc.
- 1/4 szklanki brandy
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mleka
Sposób przyrządzania:
Bakalie zalej brandy i odstaw na całą noc. Masło utrzyj z cukrem. Kolejno wbijaj jajka, ciągle ucierając.
Dodaj bakalie i resztę składników. Mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystko się połączy.
Przygotuj płótno o wymiarach 1x1 m. Zanurz we wrzątku, odciśnij, oprósz mąką.
Pośrodku ułóż kulę z przygotowanego ciasta i bardzo ciasno zawiąż. Pudding włóż do dużego garnka z wrzątkiem, gotuj 4,5 godziny.
Wyjmij, osącz, ostudź, włóż na 2 miesiące do lodówki. Przed podaniem podgrzej we wrzącej wodzie (45 minut), odcedź (15 minut) i rozwiń.
Zrób sos: podgrzej śmietanę z brandy i rozkrojoną wanilią.
Utrzyj żółtka z cukrem. Mąkę utrzyj z mlekiem. Żółtka zalej przecedzoną ciepłą śmietaną, cały czas mieszając.
Dodaj mąkę, podgrzewaj do zgęstnienia (nie zagotuj!). Pudding pokrój jak tort, podawaj z sosem.
jabolek67