Christmas Pudding.doc

(2 KB) Pobierz

Składniki:

 

pudding:

 

- 1/2 szklanki brandy

 

- 25 dag masła

 

- po 1/4 szklanki brązowego i białego cukru

 

- 3 jajka

 

- 1 szklanka mąki

 

- po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika

 

- 25 dag tartej bułki

 

- 150 ml mleka

 

- 3/4 szklanki sułtanek

 

- 1.5 szklanki koryntek

 

- 1 szklanka daktyli

 

- 3/4 szklanki suszonych moreli

 

- po 2/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej i migdałów

 

Sos:

 

- 750 ml śmietany 36-proc.

 

- 1/4 szklanki brandy

 

- 1 laska wanilii

 

- 6 żółtek

 

- 5 łyżek cukru

 

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

- 6 łyżek mleka

 

Sposób przyrządzania:

 

Bakalie zalej brandy i odstaw na całą noc. Masło utrzyj z cukrem. Kolejno wbijaj jajka, ciągle ucierając.

 

Dodaj bakalie i resztę składników. Mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystko się połączy.

 

Przygotuj płótno o wymiarach 1x1 m. Zanurz we wrzątku, odciśnij, oprósz mąką.

 

Pośrodku ułóż kulę z przygotowanego ciasta i bardzo ciasno zawiąż. Pudding włóż do dużego garnka z wrzątkiem, gotuj 4,5 godziny.

 

Wyjmij, osącz, ostudź, włóż na 2 miesiące do lodówki. Przed podaniem podgrzej we wrzącej wodzie (45 minut), odcedź (15 minut) i rozwiń.

 

Zrób sos: podgrzej śmietanę z brandy i rozkrojoną wanilią.

 

Utrzyj żółtka z cukrem. Mąkę utrzyj z mlekiem. Żółtka zalej przecedzoną ciepłą śmietaną, cały czas mieszając.

 

Dodaj mąkę, podgrzewaj do zgęstnienia (nie zagotuj!). Pudding pokrój jak tort, podawaj z sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin