Potrawy z warzyw.pdf

(617 KB) Pobierz
(Potrawy z warzyw \226 wszystkich)
KALAFIOR gotowany
Gþwka kalafiora
Kalafior umyę, gotowaę w osolonej wodzie do miħkkoĻci. Podawaę na gorĢco, polany buþkĢ
tartĢ z tþuszczem jako dodatek do innych daı.
POMIDORY FASZEROWANE JAJAMI
10 szt. pomidorw,
3 þyŇki tþuszczu,
2 cebule,
3 þyŇki tartej buþki,
4 jaja,
pþ szklanki Ļmietany,
sl,
sproszkowana papryka,
pieprz,
þyŇka mĢki,
naę pietruszki,
przyprawa do zup,
szklanka wywaru z wþoszczyzny
Z pomidorw ĻciĢę wierzchy i wydrĢŇyę. Cebule obraę, opþukaę, posiekaę i przesmaŇyę na
tþuszczu; dodaę tartĢ buþkħ, pieprz oraz ugotowane i posiekane jaja. PrzygotowanĢ masĢ
napeþniaę pomidory, wþoŇyę je do rondla; podlaę wywarem i wstawię do piekarnika. WydrĢŇone
Ļrodki ugotowaę z dodatkiem papryki i tþuszczu, przetrzeę przez sito, dodaę do pomidorw. Sos
podprawię mĢkĢ zmieszanĢ ze ĻmietanĢ. Podawaę z ryŇem lub ziemniakami.
Zapiekane ziemniaki
454447018.001.png 454447018.002.png
1 kg ziemniakw jednakowej wielkoĻci
2 þyŇki masþa
4 þyŇki utartego Ňþtego sera
sl
pieprz
Ziemniaki obraę i ponadkrawaę w cienkie talarki, nie do koıca, aby jeden brzeg trzymaþ je - "jak
grzebieı". UþoŇyę w naczyniu ogniotrwaþym grubo posmarowanym masþem, na kaŇdym
ziemniaku poþoŇyę kawaþeczek masþa, oprszyę solĢ i pieprzem, na wierzchu posypaę tartym
serem. Piec ziemniaki w piekarniku, aŇ zmiħknĢ (45-50 min). Tak przygotowane ziemniaki
podaje siħ do miħsa lub duszonych ryb.
Kotlety z grzybw Î kuchnia wħgierska
300 g ĻwieŇych grzybw
tarta buþka
sl
50 g masþa
tþuszcz
Grzyby oczyĻci drobno pokrajaę i udusię na maĻle. Odstawię wystygþy: Wtedy dodaę je do
namoczonych w mleku, wyciĻnie i przetartych przez sito buþek i jaj, posolię i wyrobię na
jednolitĢ Formowaę pþaskie, maþe kotlety, obtoczyę je w tartej buþce i na tþuszczu na zþoty kolor.
Ziemniaki na sþodko
80 dag maþych ziemniakw jednakowej wielkoĻci
2 þyŇki cukru
2 þyŇki margaryny
sl
Dobrze umyte ziemniaki ugotowaę w þupinach w osolonej wodzie. Obraę, opþukaę pod bieŇĢcĢ,
zimnĢ wodĢ, dobrze osuszyę w Ļciereczce. Na gþħbszĢ patelniħ lub do rondla wsypaę cukier i
mieszajĢc przyrumienię, dodaę margarynħ i wymieszaę. WþoŇyę ziemniaki i smaŇyę je
potrzĢsajĢc naczyniem, aby staþy siħ ze wszystkich stron bþyszczĢce i przyrumienione.
Czerwona kapusta
1 kg czerwonej kapusty
þyŇka margaryny
454447018.003.png
þyŇka octu (3%)
2 szklanki soku z czerwonej lub czarnej porzeczki
þyŇka cukru
sl
pieprz
Kapustħ obraę z wierzchnich liĻci, poszatkowaę, posolię i posypaę pieprzem. Margarynħ stopię
w rondlu, wþoŇyę kapustħ, wlaę ocet i - podlewajĢc sokiem porzeczkowym - dusię pod
przykryciem ok. 1 godz. Gdy kapusta jest miħkka, przyprawię jĢ do smaku cukrem i ewentualnie
dosolię.
Kotleciki z ziemniakw i ĻwieŇej sþoniny
3-4 gotowane ziemniaki
15 dag ĻwieŇej sþoniny
2-3 þyŇki mĢki
1-2 jajka
2 cebule
sl
olej do smaŇenia.
Ziemniaki i sþoninħ przepuĻcię przez maszynkħ do miħsa, dodaę jajka, mĢkħ, przesmaŇonĢ na
odrobinie oleju, drobno posiekanĢ cebulħ i sl. Masħ dobrze wyrobię i uformowaę niewielkie
kotleciki. Obtoczyę je w mĢce i usmaŇyę na rozgrzanym oleju. Podawaę z surwkĢ z kwaszonej
kapusty lub z kwaszonymi ogrkami.
Ziemniaki nadziewane fasolĢ
6-7 ziemniakw
jajko
5 dag utartego Ňþtego sera
Nadzienie:
szklanka namoczonej fasoli lub grochu
jajko
2 nieduŇe cebule
5 dag masþa lub margaryny
szczypta mielonego pieprzu lub majeranku
sl
Ziemniaki obraę, ĻciĢę czuby i wyrwnaę spody, aby mogþy "staę", þyŇeczkĢ wydrĢŇyę miĢŇsz,
aŇ powstanie wgþħbienie. WþoŇyę do gotujĢcej siħ, osolonej wody i gotowaę 6 min. WyjĢę
cedzakiem, obtoczyę w rozbitym jajku i tartym serze. Wnħtrze wypeþnię nadzieniem, na kaŇdym
ziemniaku poþoŇy kawaþeczek masþa i posypaę szczyptĢ utartego sera. Ustawię na ruszcie w
piekarniku, pod rusztem postawię blaszany talerz lub miseczkħ z wodĢ. JeŇeli nie mamy rusztu,
uþoŇyę ziemniaki na blaszce i podlaę kilkoma þyŇkami wody. Zapiekaę ok. 30 min. Podawaę z
sosem pomidorowym lub grzybowym i kwaszonymi ogrkami.
Przygotowanie nadzienia: NamoczonĢ fasolħ lub groch ugotowaę i po ostudzeniu przepuĻcię
przez maszynkħ. Wbię jajko, dodaę podsmaŇonĢ w odrobinie tþuszczu posiekanĢ cebulħ, sl i
przyprawy. Masħ dobrze wymieszaę.
Ziemniaki w maĻlankowym sosie
5-6 ziemniakw
5 dag masþa lub margaryny
2 szklanki maĻlanki
2 þyŇki mĢki
2-3 kwaszone ogrki
þyŇeczka drobno posiekanego koperku
Ziemniaki ugotowaę w þupinach, obraę i pokrajaę w talarki. Masþo lub margarynħ stopię na
patelni, dodaę mĢkħ i zrobię zþotĢ zasmaŇkħ. Wlaę maĻlankħ - ciĢgle mieszajĢc - dodaę obrane
i drobno siekane ogrki, talarki ziemniakw, posypaę koprem i dusię pod przykryciem jeszcze 5
min.
Groch w sosie
15 dag grochu
Sos:
2 dag wħdzonego boczku
1 cebula
2 þyŇki Ļmietany
þyŇka mĢki pszennej
pþ szklanki rosoþu lub wody
sl
Namoczony uprzednio groch ugotowaę do miħkkoĻci. Boczek pokrajaę w drobnĢ kostkħ,
podsmaŇyę razem z posiekanĢ cebulĢ lub porem, dodaę mĢkħ i - mieszajĢc - smaŇyę aŇ
zbrĢzowieje. Dodaę wodħ lub rosþ i gotowaę przez 10 min. Przyprawię ĻmietanĢ i osolię. Groch
wysypaę na gþħbokĢ miskħ. Podaę z sosem.
Kuleczki z grochu
10 dag grochu
5 dag ziemniakw
2,5 dag wħdzonego boczku
pþ cebuli
2,5 dag masþa konopnego (zob. nastħpny przepis)
sl
Wymoczony w sþonej wodzie groch i obrane ziemniaki ugotowaę osobno do miħkkoĻci i - na
gorĢco - przepuĻcię przez maszynkħ do mielenia miħsa. Do masy dodaę boczek przesmaŇony z
drobno posiekanĢ cebulĢ, a nastħpnie masþo konopne. Osolię i wyrobię na gþadkĢ masħ.
Uformowaę okrĢgþe kuleczki wielkoĻci Ļredniego ziemniaka. Kulki uþoŇyę w gþħbokiej misce.
Podawaę ze zsiadþym mlekiem lub serwatkĢ.
Zapiekanka z grochu
10 dag grochu lub fasoli
5 dag ziemniakw
1 jajko
pþ szklanki mleka
þyŇeczka masþa
sl
gaþka muszkatoþowa
Wymoczony w sþonej wodzie groch lub fasolħ i obrane ziemniaki ugotowaę osobno do
miħkkoĻci i 2 razy przepuĻcię przez maszynkħ. Masħ ostudzię, dodaę stopione masþo, Ļmietanħ,
Ňþtko, sl i nieco sproszkowanej gaþki muszkatoþowej. PrzeþoŇyę do foremki wysmarowanej
masþem, posypaę tartĢ buþkĢ. Piec 20-30 min. Podawaę z sosem pomidorowym lub topionym
masþem.
Ziemniaki z zielonym sosem
Po 1 þyŇce posiekanego szczypiorku, natki pietruszki, kopru, mþodych liĻci selera i estragonu
2 buteleczki jogurtu
þyŇka majonezu lub kwaĻnej Ļmietany
pþ þyŇeczki musztardy
sl
cukier
pieprz
4 jajka
Jajka ugotowaę na twardo, obraę i przetrzeę przez sitko lub bardzo drobno posiekaę.
Wymieszaę z zieleninĢ, dodaę jogurt i majonez albo Ļmietanħ. Przyprawię solĢ, cukrem,
pieprzem i musztardĢ. Przygotowany sos ochþodzię w lodwce. Podawaę do ugotowanych
ziemniakw jako danie obiadowe lub kolacyjne.
Placek ziemniaczany
1,5 kg ziemniakw surowych
50 dag ziemniakw gotowanych
1 jajko
1I maĻlanki lub zsiadþego mleka
2-3 þyŇki mĢki
þyŇka masþa lub margaryny
sl
Ziemniaki obraę, umyę, zetrzeę na tarce o drobnych otworach, sok odcisnĢę. Gotowane
ziemniaki przepuĻcię przez maszynkħ. Obie masy poþĢczyę, wbię jajko, dodaę mĢkħ, maĻlankħ
oraz sl i wymieszaę. Blaszkħ wysmarowaę suto masþem lub margarynĢ, przeþoŇyę
przygotowanĢ masħ i wstawię do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz., zaleŇnie od wielkoĻci
blaszki i gruboĻci warstwy ciasta, aŇ placek uzyska ciemnozþoty kolor. Po upieczeniu pokrajaę
na doĻę duŇe kwadraty i jeszcze gorĢce posmarowaę dŇemem z czarnych jagd lub innych
owocw.
Pasztet z fasoli
20 dag fasoli
20 dag Ňþtego sera
þyŇka oleju lub margaryny
duŇa cebula
2 jajka
þyŇka octu (3%)
sl
pieprz
tþuszcz do wysmarowania formy
Fasolħ przebraę, umyę, namoczyę na noc. Rano ugotowaę w tej samej wodzie, w ktrej siħ
moczyþa. Cebulħ drobno posiekaę i krtko przesmaŇyę w oleju, dodaę do fasoli i razem
przepuĻcię przez maszynkħ lub przetrzeę przez sito. Do masy fasolowej dodaę Ňþtka, sl, ocet,
pieprz i biaþka ubite na sztywnĢ pianħ. Wymieszaę, przeþoŇyę do wysmarowanej tþuszczem
formy, posypaę tartym serem i zapiec w piekarniku.
Pomidory w sosie koperkowym
Zgłoś jeśli naruszono regulamin