Pasztet z bakłażanów10 porcji. Czas przygotow. 1 godz. 35 min.4 srednie baklazany,1 papryka zielona,1 papryka zolta,50 g luskanych orzechow wloskich,6 jaj,2 lyzki maki,1 lyzka soku z cytryny,200 g obranych krewetek,maly peczek pietruszki,3 zabki czosnku,sol, pieprz cayenne,olej do smarowania formy.1. Baklazany i papryki podpiec 20 min w ogrzanym do temp. 270żC piekarniku.Zdjac skorke z papryki, odrzucic nasiona i biale srodki, pokroic w kostke oboku 1 cm. Baklazany pokroic w kostke o boku 2 cm, skropic sokiem z cytryny.2. Czosnek obrac, posiekac, utrzec z sola na miazge. Pietruszke oplukac, posiekac. Obrane ze skorupek krewetki oplukac.3. Pokrojone jarzyny wymieszac z pietruszka, czosnkiem, krewetkami, wbic jaja,dodac make i orzechy, przyprawic sola, pieprzem cayenne, wymieszac.4. Forme pasztetowa natluscic olejem, wylozyc natluszczona folia aluminiowa,napelnic masa jarzynowa. Przykryc natluszczona folia aluminiowa, wstawic dogoracej kapieli wodnej w ogrzanym do temp. 200żC piekarniku. Piec 50 min.Po upieczeniu wyjac z formy, podawac na goraco lub po calkowitym ochlodzeniuz ostrym sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 78.
jabolek67