Babeczki kakaowe z kremem karmelowym.doc

(94 KB) Pobierz
babeczki kakaowe z kremem karmelowym

babeczki kakaowe z kremem karmelowym

Kruche babeczki kakaowe z kremem karmelowym

 

Składniki na babeczki:

·         2 szklanki mąki krupczatki (odejmujemy 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao)

·         200 g chłodnego masła lub margaryny

·         1/3 szklanki cukru pudru

·         2 żółtka

Składniki posiekać nożem, szybko zagnieść, włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek (tradycyjnych) lub około 50 małych, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.

Krem karmelowy:

·         1 puszka masy kajmakowej - 400 g (można kupić gotową w sklepie; w UK firmy Nestle pod nazwą 'Carnation Caramel' - dulce de leche)*

·         90 g miękkiego masła

Masło rozetrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Stopniowo, po łyżce, dodawać masy kajmakowej, cały czas miksując. Schłodzić przez pół godziny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć do upieczonych babeczek. Przechowywać w lodówce, choć bardzo dobrze sprawują się również w umiarkowanie ciepłych temperaturach, np. podczas imprezy.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin