Babeczki z serem gruyere8 babeczek. Czas przygotow. 1,5 godz.Ciasto:200 g pszennej maki razowej,100 g masla,4 lyzki wody,sol,olej do smarowania foremek.Nadzienie:100 g startego sera gruyere,1 lyzka startego parmezanu,150 ml mleka,2 jaja,25 g masla,25 g maki,1/4 lyzeczki cayenne lub ostrej papryki,sol, pieprz.1. W misce wymieszac make z sola. Dodac maslo, posiekac ostrym nozem. Dodacwode, szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule, przykryc, wstawic na 30 min dolodowki. Ochlodzone ciasto rozwalkowac, wylozyc nim 8 okraglych natluszczonych foremek. Ciasto nakluc widelcem, wstawic do piekarnika ogrzanego dotemp. 200żC na 10-12 min.2. Przygotowac nadzienie: z masla i maki zrobic jasna zasmazke. Powoli wlewaczimne mleko, mieszac, gotowac na malym ogniu 3-4 min. Doprawic sola, pieprzem i cayenne. Dodac ser gruyere, wymieszac, zdjac z ognia. Dodac 2 zoltka, ponownie wymieszac, ochlodzic. Ubic piane z 2 bialek, delikatnie wymieszac z ochlodzona masa.3. Podpieczone babeczki napelnic nadzieniem, posypac parmezanem, wstawic dopiekarnika. Piec 15-20 min w temp. 190żC.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 16.
jabolek67