Mazurek drożdżowy topiony.doc

(6 KB) Pobierz
Mazurek dro¿d¿owy topiony

Mazurek drożowy topiony

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

25 dag cukru

15 dag masła

4 żółtka

pół szklanki mleka

3 dag droży

do dekoracji:

po 5 dag: rodzynek, obranych orzechów,

smażonej skórki pomarańczowej i cukru (kryształ)

 

Droże utrzyj z ł cukru, po czym dodaj mleko i łki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą wysyp na stolnicę, wlej droże i dobrze wymieszaj. Dodaj masło i żółtka, po czym starannie wyrób ciasto. Owiń je lnianą ściereczką i włóż na noc do naczynia z zimną wodą.

 

Następnego dnia ciasto wyjmij na stolnicę, wsyp pozostały cukier, ponownie zagnieć i zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, potem delikatnie przełóż do natłuszczonej brytfanny (dużej lub dwóch małych) i posmaruj roztrzepanym białkiem. Na wierzchu udekoruj bakaliami i cukrem. Przykryj pergaminem i wstaw do średnio gorącego piekarnika. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin