Mazurek drożdżowy topiony
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
25 dag cukru
15 dag masła
4 żółtka
pół szklanki mleka
3 dag drożdży
do dekoracji:
po 5 dag: rodzynek, obranych orzechów,
smażonej skórki pomarańczowej i cukru (kryształ)
Drożdże utrzyj z łyżką cukru, po czym dodaj mleko i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, wlej drożdże i dobrze wymieszaj. Dodaj masło i żółtka, po czym starannie wyrób ciasto. Owiń je lnianą ściereczką i włóż na noc do naczynia z zimną wodą.
Następnego dnia ciasto wyjmij na stolnicę, wsyp pozostały cukier, ponownie zagnieć i zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, potem delikatnie przełóż do natłuszczonej brytfanny (dużej lub dwóch małych) i posmaruj roztrzepanym białkiem. Na wierzchu udekoruj bakaliami i cukrem. Przykryj pergaminem i wstaw do średnio gorącego piekarnika. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.
jabolek67