Mazurek makowy 2.doc

(8 KB) Pobierz
Mazurek makowy

Mazurek makowy

 

Składniki:

ciasto:

20 dag maku

łka mąki ziemniaczanej

łka bułki tartej

10 dag cukru

3 jaja

ćwierć szklanki mleka

ćwierć łeczki sody oczyszczonej

aromat migdałowy

lukier:

15 łek cukru

ćwierć szklanki wody

pół łeczki octu 6-proc

do dekoracji:

łka maku

 

Mak sparz, osącz i przepuścić 3 razy przez maszynkę. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj zmielony mak, mą ziemniaczaną, buł tartą i mleko. Otrzymaną masę delikatnie wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z 3 białek, a następnie z sodą i olejkiem migdałowym. Wylej ją na blachę wyłoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę. Upiecz w umiarkowanie gorącym piekarniku.

 

Z podanych składników przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Naspnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź pró: kropla syropu spuszczona z łki powinna pozostawić za sobą "nitkę".

Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.

Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.

 

Posmaruj lukrem wystudzony mazurek, a następnie fantazyjnie posyp makiem, np. w kratkę lub w paski.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin