Sos chrzanowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

 

Składniki na 4 porcje:

2 łki masła

łka mąki

szklanka Bulionu warzywnego WINIARY

pół szklanki śmietany

sok i skórka otarta z cytryny

2-3 łki tartego chrzanu

l

biały pieprz

żółtko

cukier

 

W rondelku stop masło, dodaj mą. Tak przygotowaną białą zasmaż rozprowadź bulionem i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, białym pieprzem, sokiem, skórką z cytryny i szczyptą cukru. Dokładnie rozbełtaną z żółtkiem i chrzanem śmietanę wlej do sosu i wymieszaj. Całość podgrzej pilnując, aby nie zawrzała.

 

Podstawą jest, co prawda sos biały, choć nietrudno go zmodyfikować, dodając zamiast chrzanu 3-4 łki posiekanego koperku lub szczypiorku, 2-3 łki ostrej musztardy, przecieru pomidorowego lub ziół.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin