Parówki w jarzynach
Składniki na 4 porcje:
parówki (5 sztuk)
4 małe zielone papryki
2 cebule
puszka (425 ml) kukurydzy
2 puszki (po 425 ml) fasolki
100 g wędzonego boczku
pomidor
2 szklanki Rosołu królewskiego WINIARY (z kostki)
pęczek natki pietruszki
4 łyżki oleju
3 łyżki octu z białego wina
sól
pieprz cayenne
odrobina cukru
Obraną cebulę pokrój na małe cząstki. Boczek pokrój w paski. Na patelni rozgrzej teraz 4 łyżki oleju, podsmaż na złoty kolor cebulę i dodaj boczek. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, opłucz i pokrój w cienkie paski. Wrzuć na patelnię i przez chwilę smaż razem.
Dokładnie osącz na sitku fasolkę i kukurydzę. Dodaj do pozostałych składników razem z parówkami. Wlej 2 szklanki Rosołu królewskiego. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem. Potem przykryj i gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Opłucz i osusz natkę, grubo ją posiekaj. 2/3 natki wrzuć na patelnię i wymieszaj. Resztą posyp danie bezpośrednio przed podaniem, przybierz je też plastrami pomidorów. Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Boa1985