Mazurek makowy
Składniki:
ciasto:
20 dag maku
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka bułki tartej
10 dag cukru
3 jaja
ćwierć szklanki mleka
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
aromat migdałowy
lukier:
15 łyżek cukru
ćwierć szklanki wody
pół łyżeczki octu 6-proc
do dekoracji:
łyżka maku
Mak sparz, osącz i przepuścić 3 razy przez maszynkę. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko. Otrzymaną masę delikatnie wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z 3 białek, a następnie z sodą i olejkiem migdałowym. Wylej ją na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę. Upiecz w umiarkowanie gorącym piekarniku.
Z podanych składników przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą "nitkę".
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury około 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje, a potem (ewentualnie) jeszcze chwilę z wybranym dodatkiem.
Gdy lukier zaczyna zbyt szybko gęstnieć, można (zależnie od przeznaczenia) rozrzedzić go zimną wodą, sokiem cytrynowym lub naparem z kawy.
Posmaruj lukrem wystudzony mazurek, a następnie fantazyjnie posyp makiem, np. w kratkę lub w paski.
Boa1985