Sałatka sojowa z pieczarkami.pdf

(39 KB) Pobierz
36430997 UNPDF
Sałatka sojowa z pieczarkami
30 dag kiełków sojowych
15 dag pieczarek
10 dag zielonego groszku
2 pomidory
1 pęczek rzodkiewek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
kilka liści zielonej sałaty
2 łyżki oleju sałatkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kiełki opłukać.
Umyte pieczarki wrzucić na minutę do wrzącej osolonej wody, odcedzić, opłukać zimną
wodą, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Groszek ugotować, odcedzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki.
Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić; czosnek posiekać i rozetrzeć.
Kiełki, groszek i pieczarki delikatnie wymieszać zalewą sporządzoną z oleju
sałatkowego, sosu sojowego, octu, cebuli i czosnku.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dno salaterki wyłożyć liśćmi sałaty, na środku ułożyć sałatkę sojową, a boki przybrać
pomidorami i rzodkiewką.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin