Nalewka wileńska.pdf

(115 KB) Pobierz
Nalewka wileńska
Nalewka wileńska
Surowiec: maliny, wiśnie, śliwki, zielone włoskie orzechy, dereń jadalny, świeża mięła,
tarnina lub jarzębina.
Wagowa ilość składników jest właściwie dowolna; bierze się "na oko" taką porcję jednego w
wymienionych owoców lub ziół, ile zmieści się na gazie.
Sporządzając tę nalewkę, bierzemy tylko jeden z wymienionych wyżej gatunków. Jeżeli
decydujemy się na jarzębinę, jej owoce musza być przemarznięte. Jesienią, kiedy jeszcze nie
ma mrozów, można wstawić zebrane jagody na 2-3 dni do zamrażalnika lodówki. Orzechy
włoskie trzeba pokrajać w drobna kostkę. Wiśnie, śliwki i dereń należy nakłuć widelcem, a
liście mięty drobniutko posiekać.
Na dno 1 litrowego słoja "Twist-off" nalać spirytusu o mocy 70ř - na wysokość ok. 4 cm
(mierząc od dna). Napełnić przycięty w kwadrat kawałek gazy jednym z wymienionych wyżej
gatunków owoców lub ziół, które musza być czyste, ale suche, dlatego bezpośrednio przed
sporządzeniem trunku nie należy ich płukać. Gazę z owocami wkładamy do słoja tak, aby nie
dotykała spirytusu, musi wisieć w 2 centymetrowej odległości od jego powierzchni. Słój
zakręcamy wieczkiem, które przytrzymuje brzegi gazy. Naczynie pozostawić w spokoju na
nie dłużej niż 3 tygodnie. Potem gazę z owocami usuwamy, a do słoja wlewamy tyle wódki
(najlepiej "Żytniej"), ile było poprzednio spirytusu. Otrzymamy pyszna nalewkę o mocy 70ř.
Jeżeli ktoś woli słabsze trunki, może wódkę zmieszać z woda w proporcji pół na pół.
Wskazany (choć niekonieczny) jest dodatek łyżki stołowej miodu, który należy dokładnie
wymieszać z nalewka.
Uwaga - nigdy nie dodawać cukru.
Nalewkę można pić po 3 tygodniach.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin