10.Sałatki.pdf

(82 KB) Pobierz
4243662 UNPDF
SAŁATKA Z BOBU (MŁODEGO)
Składniki:
½ kg młodego bobu, 10 dkg pomidorów, 5 dkg cebuli, 1 łyżka
posiekanego koperku, 2 jaja ugotowane na twardo, 1 łyżka musztardy,
sok z cytryny, 1 żółtko, 3 łyżki oleju, sól, cukier, pieprz i czerwona
sproszkowana papryka do smaku.
Sposób wykonania:
Młody bób umyć, zalać wrzącą, osoloną wodą. Ugotować, odcedzić,
ostudzić, obrać z łupinek. Umyte pomidory, cebulę i jaja pokrajać w
kostkę. Wymieszać wszystkie składniki z koperkiem. Wyłożyć na
salaterkę i zalać ostrym sosem przygotowanym w następujący sposób:
żółtko rozetrzeć z musztardą, rozprowadzić olejem i sokiem z cytryny,
doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem do smaku. Sałatkę
udekorować listkami zielonej sałaty.
SAŁATKA Z BROKUŁÓW Z SOSEM REMOULADE
Składniki:
½ kg brokułów, sos remoulade, sól i cukier.
Sposób wykonania:
Umyte brokuły ugotować w odkrytym naczyniu, wkładając do wrzącej,
osolonej wody z dodatkiem cukru. Gdy będą miękkie, odcedzić. Po
ostudzeniu oddzielić po szczególne gałązki, ułożyć na półmisku i zalać
sosem remoulade ( przepis ). Sałatkę udekorować pomidorami i zieloną
sałatą.
SAŁATKA Z BURAKÓW I CHRZANU (ĆWIKŁA)
Składniki:
60 dkg buraków, l - 2 łyżek utartego chrzanu, ocet, sól i cukier do smaku.
Sposób wykonania:
Oczyszczone i dokładnie umyte (najlepiej szczotką pod bieżącą wodą)
buraki ugotować lub upiec. Po ostudzeniu obrać pokrajać na cienkie
plastry albo utrzeć na tarce lub w robocie. Wymieszać z utartym
chrzanem, doprawić octem, solą i cukrem do smaku. Ćwikłę można
podawać bezpośrednio po wykonaniu lub też przechowywać w
zamkniętym szczelnie słoju w zimnej spiżarni, a najlepiej w lodówce.
SAŁATKA Z CEBULI W ŚMIETANIE
Składniki:
½ kg drobnych cebulek lub szalotek, 2 łyżki posiekanego zielonego
szczypiorku, 10 dkg jabłek, 1 szklanka gęstej śmietany lub jogurtu, sól,
cukier i pieprz ziołowy do smaku.
Sposób wykonania:
Cebulę obrać, opłukać i obgotować wrzucając na wrzącą, osoloną wodę,
odcedzić ostudzić. Dodać jabłka drobno pokrajane. Wyłożyć na
salaterkę, zalać sosem przygotowanym ze śmietany wymieszanej ze
szczypiorkiem, przyprawionej solą, cukrem i pieprzem ziołowym.
Doskonały efekt daje zastąpienie śmietany jogurtem. Sałatkę
udekorować zieloną sałatą, po dawać do śledzi i innych ryb.
SAŁATKA Z CIELĘCINY
Składniki:
25 dkg pieczeni cielęcej, 3 jaja ugotowane na twardo, ½ szklanki
zielonego groszku konserwowego, 10 dkg ogórków konserwowych, 1
cebula, 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszki, 1 jabłko, 3 łyżki oleju, sól, cukier i pieprz do smaku, sok z
cytryny.
Sposób wykonania:
Pokrajać mięso, ogórki i jaja w cienkie paski, opłukaną cebulę i jabłko
pokrajać w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki z zieleniną.
Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Wyłożyć na półmisek, udekorować zieloną sałatą, grzybkami
marynowanymi i pomidorami. Oddzielnie podać sos majonezowy lub
musztardowy ze śmietaną. Podawać jako przekąskę lub danie na
kolację.
SAŁATKA Z DROBIU
Składniki:
25 dkg mięsa z upieczonego drobiu, 15 dkg ugotowanych w łupinach
ziemniaków, 1 jabłko, 15 dkg ogórków konserwowych, 2 jaja, 1 łyżka
musztardy, ½ szklanki sosu tatarskiego, 1 cebula, 2 strąki zielonej
papryki, 1 łyżka zielonej posiekanej pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz
i cukier do smaku.
Sposób wykonania:
Mięso, ziemniaki, ogórki, jabłko jaja ugotowane na twardo pokrajać w
kostkę, paprykę i cebulę drobno posiekać. Wymieszać wszystkie
składniki z zieleniną i musztardą, doprawić do smaku solą, cukrem,
pieprzem i kwasem.
Wyłożyć na półmisek, polać sosem tatarskim i ozdobnie udekorować
zielonymi listkami i pomidorami lub czerwoną papryką. Podawać na
przekąskę.
SAŁATKA Z GROSZKU ZIELONEGO
Składniki:
½ kg zielonego groszku z konserwy, 20 dkg selera, 1 jabłko, ¾ szklanki
majonezu, sól cukier, cytryna lub winny ocet.
Sposób wykonania:
Seler umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać i wraz z jabłkami
pokrajać bardzo drobno w makaronik, skrapiając podczas krajania
kwasem. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z musztardą i
majonezem. Sos połączyć z groszkiem, selerem i jabłkiem, wymieszać,
doprawić solą i cukrem do smaku.
Wyłożyć na salaterkę, obłożyć dookoła połówkami jaj ugotowanych na
twardo i pomidorami lub pokrajaną w rnakaronik czerwoną papryką.
Podawać jako przekąskę.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin