Płodozmian w gospodarstwie ekologicznym.pdf

(2555 KB) Pobierz
258487637 UNPDF
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO
W BRWINOWIE ODDZIA£ W RADOMIU
dr Krzysztof Joñczyk
P£ODOZMIANY
W GOSPODARSTWIE
EKOLOGICZNYM
Radom 2005
Decyzja Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nr HORre-401-223/05
z dnia 11.08.2005 r. w sprawie udzielenia dotacji na dofinansowanie koordynacji
doradztwa w zakresie rolnictwa ekologicznego
1
258487637.001.png
CENTRUM DORADZTWA ROLNICZEGO W BRWINOWIE
ODDZIA£ W RADOMIU
26-600 Radom, ul. Chorzowska 16/18
Adres internetowy: www.cdr.gov.pl/radom;
www.odr.net.pl/rolnictwo_ekologiczne
Adres e-mail: radom@cdr.gov.pl
Opracowanie redakcyjne: Marek Krysztoforski
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddzia³
w Radomiu
Rezenzja: prof. dr hab. Jan Ku
Projekt ok³adki: Danuta Guellard
@ Copyright by Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddzia³ Radom
ISBN 83-60185-06-9
Radom 2005
Druk: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddzia³ w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, tel. (0 48) 365 69 00
Nak³ad: 1000 egz.
2
258487637.002.png
Spis treci
1. Wprowadzenie .................................................................................................. 4
2. Wp³yw p³odozmianu na plonowanie rolin (zbó¿) ........................................... 5
3. Funkcje i zadania p³odozmianu we wspó³czesnym rolnictwie ....................... 7
4. Zmianowanie rolin w gospodarstwach o ro¿nych kierunkach produkcji .... 22
5. P³odozmian w rolnictwie ekologicznym ......................................................... 34
6. P³odozmian w programach rolno rodowiskowych ........................................ 44
7. S³owniczek terminów zwi¹zanych z gospodark¹ p³odozmianow¹ ................ 46
8. Za³¹czniki ...................................................................................................... 12
3
1. WPROWADZENIE
W warunkach naturalnych ka¿dy porost rolinny posiada ró¿norodny sk³ad
gatunkowy. W rolnictwie dominuje uprawa rolin w zasiewach jednogatunkowych,
a ró¿norodnoæ próbuje siê zast¹piæ p³odozmianem, czyli upraw¹ w kolejnych
latach ró¿nych gatunków rolin, które tworz¹ zespó³ wykorzystuj¹cy glebê
w zró¿nicowany sposób. Wiedzê o praktycznym znaczeniu p³odozmianu rolnicy
zdobywali i doskonalili na podstawie obserwacji uzyskiwanych w praktyce przez
ca³e wieki.
Pierwotne rolnictwo polega³o na kilkuletnim u¿ytkowaniu gruntów,
najczêciej po wypalonym lesie (gospodarka ¿arowa lub nowinowa). Obsiewano
je zbo¿ami (¿yto, pszenica, owies lub proso) a po kilku latach w wyniku
wyczerpania sk³adników nawozowych z gleby i wzrostu zachwaszczenia
nastêpowa³ spadek plonów. Wówczas porzucano dotychczas uprawiane pole
i poszukiwano nowych terenów do zagospodarowania (nowin).
W miarê wzrostu gêstoci zaludnienia, gdy rezerwy terenów dziewiczych
o lepszych glebach zosta³y wykorzystane, cz³owiek zosta³ zmuszony do osiad³ego
trybu ¿ycia i ci¹g³ego u¿ytkowania tych samych gruntów. Wówczas elementem
przywracaj¹cym ¿yznoæ gleby by³o kilkuletnie od³ogowanie pola (system
od³ogowy). Pole uprawne dzielono na kilka czêci, z których jedn¹ obsiewano
przez kilka lat zbo¿ami, a gdy ich plony zaczê³y drastycznie spadaæ, pole
pozostawiono jako od³óg, aby odzyska³o ¿yznoæ w sposób naturalny. Do uprawy
wybierano wówczas najd³u¿ej od³oguj¹c¹ czêæ pola, a od³óg wykorzystywano
jako pastwiska.
Postêpuj¹cy brak ziemi uprawnej systematycznie skraca³ czas od³ogowania,
pocz¹tkowo do 2-3 lat a w koñcu do roku. Nastêpuje wówczas przejcie najpierw
do systemu 2-polowego: ugór zbo¿a, a nastêpnie do 3-polowego: ugór-zbo¿a-
zbo¿a (system ugorowy). Trójpolówkê w Europie Zachodniej wprowadzono w IX
i X wieku, natomiast na naszych terenach w wieku XII i XIII. Zwiêkszaj¹ce siê
zapotrzebowanie na ¿ywnoæ zwi¹zane z rozwojem miast oraz poznanie rolin
niezbo¿owych (groch, soczewica, koniczyna, burak pastewny, rzepa, brukiew,
ziemniak, rzepak, rzepik itp.), które uprawiano na polu ugorowanym, powodowa³o
powolne przechodzenie do trójpolówki ulepszonej (niezbo¿owe - zbo¿a ozime-
zbo¿a jare), a nastêpnie do p³odozmianu.
W krajach Europy Zachodniej na prze³omie XVIII i XIX w. zbo¿a zaczêto
uprawiaæ na przemian z rolinami niezbo¿owymi (system p³odozmianowy).
Klasycznym rozwi¹zaniem jest p³odozmian wprowadzony w hrabstwie Norfolk
w Anglii (p³odozmian norfolski): okopowe nawo¿one obornikiem - jêczmieñ jary
+ wsiewka koniczyny - koniczyna - zbo¿a ozime (pszenica lub ¿yto), który w formie
oryginalnej lub z pewnymi modyfikacjami by³ doæ szeroko rozpowszechniony
w Europie, w tym tak¿e w Polsce.
4
2. WP£YW P£ODOZMIANU NA PLONOWANIE ROLIN
(ZBÓ¯)
W pierwotnych systemach gospodarowania uprawiano tylko zbo¿a
i uzyskiwano bardzo niskie ich plony. W systemach nowinowym lub od³ogowym
z jednego wysianego ziarniaka zbierano 4 - 6 ziarniaków. W systemie ugorowym
plon zbó¿ wynosi³ oko³o 1 t z ha. W pocz¹tkowym okresie gospodarki
p³odozmianowej plony uleg³y prawie podwojeniu, w porównaniu do systemu
ugorowego, dziêki:
l lepszemu zaopatrzeniu rolin w azot (biologicznie wi¹zany przez uprawiane
roliny motylkowate);
l zwiêkszonej produkcji obornika, gdy¿ roliny motylkowate dostarcza³y
wartociowej paszy, dziêki czemu wzros³a obsada byd³a, a w konsekwencji
produkcja obornika;
l systematycznemu wysiewowi zbó¿ po przedplonach niezbo¿owych;
l poprawie kultury gleb i redukcji zachwaszczenia dziêki uprawie rolin
okopowych.
P³odozmiany wdra¿a³y w pierwszej kolejnoci du¿e gospodarstwa
folwarczne. Taki system gospodarowania zaleca³ w swoich pracach Kluk i inni
propagatorzy wiedzy rolniczej na prze³omie XVIII i XIX wieku. Jednak
w gospodarstwach ch³opskich upowszechnia³ siê on powoli. Szacuje siê ¿e
w Królestwie Polskim w koñcu XIX w. p³odozmiany stosowa³o tylko oko³o 10%
gospodarstw ch³opskich, a 40% prowadzi³o trójpolówkê ulepszon¹, za pozosta³e
utrzymywa³y star¹ trójpolówkê z ugorem.
W przybli¿eniu mo¿na szacowaæ, ¿e system gospodarki p³odozmianowej
utrzymywa³ siê w europejskim rolnictwie do lat 50-60 XX wieku. W okresie tym
coraz silniej na rolnictwo zaczê³y wp³ywaæ czynniki ekonomiczno-organizacyjne
(koniunkturalne), które wymusza³y specjalizacjê produkcji i upraszczanie
p³odozmianów. Wielopolowe p³odozmiany stwarzaj¹ wprawdzie warunki do
uzyskania du¿ych plonów poszczególnych gatunków rolin, ale nie zawsze
warunkuj¹ one osi¹gniêcie najwiêkszych dochodów, poniewa¿:
n
wprowadza siê do uprawy, poza rolinami o wysokiej wartoci rynkowej,
równie¿ gatunki mniej cenne (np. str¹czkowe, owies itp.) lub takie, na które
jest ograniczony rynek zbytu (np. ziemniak, burak c. itp.);
n
ponosi siê wiêksze koszty na zmechanizowanie produkcji koniecznoæ§
zmechanizowania kilku technologii produkcji - zbo¿a, burak lub ziemniaka
oraz roliny pastewne, co jest szczególnie kosztowne przy wysokim poziomie
mechanizacji;
n
nastêpuje specjalizacja w produkcji (gospodarstwo utrzymuje jeden gatunek
zwierz¹t lub posiada tylko produkcjê rolinn¹), a zmiany w ¿ywieniu
zwierz¹t zmniejszy³y zapotrzebowanie na niektóre ziemiop³ody (ziemniak,
niektóre gatunki pastewnych).
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin