Organizacja wypasu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych.pdf

(905 KB) Pobierz
246973471 UNPDF
ORGANIZACJA WYPASU
ZWIERZ¥T W GOSPODARSTWACH
EKOLOGICZNYCH
materia³y dla rolników
Radom 2004
Dodruk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW
zgodnie z decyzj¹ HORre-401-182/04
z dnia 25.06.2004 r.
1
246973471.001.png
Autorzy:
1. doc. dr hab. Zbigniew Wasilewski
Instytut Melioracji i U¿ytków Zielonych w Falentach
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-51-5
Nak³ad: 5000 egz.
2
 
Spis treci
1. Wstêp ................................................................................................................ 4
2. Pastwisko jako produkcyjny u¿ytek rolny ......................................................... 5
3. Zalety wypasu zwierz¹t ..................................................................................... 5
4. Klimatyczne i meteorologiczne uwarunkowania proekologicznej gospodarki
pastwiskowej ..................................................................................................... 7
5. Okres wegetacyjny i sezon pastwiskowy .......................................................... 8
6. Naturalny potencja³ produkcyjny ró¿nych rodzajów u¿ytków zielonych
w Polsce oraz ich przydatnoæ do wypasu ........................................................ 9
7. Wypas ró¿nych gatunków zwierz¹t zalety i wady oraz wypas mieszany .... 11
8. Oddzia³ywanie zwierz¹t na darñ i glebê oraz skutki dla rodowiska .............. 12
9. Zachowania stadne zwierz¹t ............................................................................ 12
10. Wypas zwierz¹t a ró¿norodnoæ botaniczna runi .......................................... 13
11. Roliny motylkowate na ekologicznych pastwiskach ................................... 14
12. Systemy i sposoby wypasu zalety i wady .................................................. 15
13. Wypas dzienny i ca³odobowy ........................................................................ 19
14. Zmienne czyli pastwiskowo-kone u¿ytkowanie .......................................... 20
15. Odchody na pastwiskach korzyci i zagro¿enia oraz nawo¿enie ............... 20
16. Infrastruktura pastwiskowa .......................................................................... 22
17. Zaopatrzenie zwierz¹t w wodê ...................................................................... 22
19. Pielêgnowanie pastwisk ................................................................................ 22
20. Podsumowanie ............................................................................................... 23
21. Definicje i pojêcia zwi¹zane z gospodark¹ pastwiskow¹ .............................. 24
22. Za³¹cznik Nr 1 - Upowa¿nione jednostki certyfikuj¹ce rolnictwo
ekologiczne w roku 2003 ................................................................................ 31
3
1. Wstêp
Podstaw¹ rolnictwa ekologicznego jest zachowanie przyjaznych relacji miê-
dzy szeroko rozumianym rolnictwem (wp³yw na glebê, roliny i zwierzêta oraz
iloæ i jakoæ produkowanej ¿ywnoci), a rodowiskiem. Rolnictwo ekologiczne
mo¿e siê zatem rozwijaæ tylko w regionach, obszarach wiejskich i na u¿ytkach
rolnych o ma³ym ska¿eniu rodowiska, a takimi s¹ z natury trwa³e u¿ytki zielone.
Ze zwierz¹t gospodarskich, najczêciej wypasa siê byd³o, owce i konie. Wypas
gêsi, trzody chlewnej czy strusi jest w Polsce incydentalny i nie ma praktycznego
znaczenia. Dla tych zwierz¹t nie urz¹dza siê pastwisk. Natomiast najpowszechniej
wypasan¹ grup¹ zwierz¹t jest byd³o (ró¿ne grupy wiekowe, od ciel¹t a¿ po krowy
mleczne) z uwagi na jej liczebnoæ i powszechnoæ utrzymywania.
Byd³o w najwiêkszym stopniu przystosowa³o siê do zjadania rolin-
noci trawiastej i zio³owej rosn¹cej na trwa³ych u¿ytkach zielonych. Jest
ono w stanie korzystaæ z u¿ytków po³o¿onych w ró¿nych warunkach sie-
dliskowych, od suchych i ubogich a¿ do podmok³ych, a nawet mokrych.
I odwrotnie, na skutek zgryzania, tratowania, selektywnego pobierania
okrelonych gatunków rolin, a nawet ich czêci, udeptywania gleby oraz
pozostawiania odchodów, wytworzy³y siê specyficzne, czêsto o du¿ej war-
toci przyrodniczej zbiorowiska rolinne, dobrze znosz¹ce spasanie.
W ujêciu historycznym, od pojawienia siê na terenie obecnej Polski zwierz¹t
prze¿uwaj¹cych, wszystkie tereny poroniête rolinnoci¹ trawiasto-zio³ow¹ czyli
obecne u¿ytki zielone stanowi³y pastwiska zarówno dla zwierz¹t dzikich jak i udo-
mowionych. Nie konserwowano pasz na okres zimowy. St¹d w rolnictwie ekolo-
gicznym, rola i znaczenie pastwisk tak w gospodarstwie jak i otaczaj¹cym nas ro-
dowisku jest nies³ychanie wa¿na.
Co to jest pastwisko? Jest to u¿ytek zielony odpowiednio urz¹dzony na którym
zwierzêta, swobodnie poruszaj¹c siê po okrelonych czêciach pastwiska, same
pobieraj¹ paszê (zielonkê).
Czym ró¿ni siê pastwisko ekologiczne od konwencjonalnego? Przede wszyst-
kim rodzajem i intensywnoci¹ nawo¿enia. Nadrzêdnym celem pastwiska konwen-
cjonalnego jest produkowanie i dostarczanie zwierzêtom du¿ych iloci paszy, sta-
nowi¹cej podstawê ich wysokiej wydajnoci. Aspekty ochrony rodowiska s¹ tutaj
drugorzêdne. Natomiast pastwisko ekologiczne opiera siê na maksymalnym wy-
korzystaniu naturalnych mo¿liwoci produkcyjnych siedliska (¿yznoci gleby, za-
opatrzenia rolin w wodê) wspomaganych nawozami gospodarskimi i pozyskiwa-
nie mniejszych iloci pasz lecz o wysokich walorach ¿ywieniowych wynikaj¹cych
g³ównie z du¿ej ró¿norodnoci rosn¹cych gatunków rolin. Aspekty ochrony ro-
dowiska stawiane s¹ na równi z aspektem produkcyjnym. Tak jest np. przy wypa-
sie owiec na górskich halach. Hale te stanowi¹ doskona³e paszowiska, ale równie¿
s¹ nieod³¹cznym elementem piêkna krajobrazu i bez u¿ytkowania, a zw³aszcza
4
246973471.002.png
wypasu poros³yby lasem. S¹ równie¿ miejscem rekreacji i uprawiania sportu (tra-
sy narciarskie) oraz zachowania unikatowych gatunków rolin, specyficznych zbio-
rowisk rolinnych itp. Zwierzêta, zw³aszcza trawo¿erne, w gospodarstwach ekolo-
gicznych musz¹ korzystaæ z pastwisk, a w przypadku ich braku co najmniej z roz-
leg³ego okólnika.
2.
Pastwisko jako produkcyjny u¿ytek rolny
Wypas zwierz¹t stanowi specyficzn¹ formê rolniczego u¿ytkowania ziemi. Spe-
cyfika ta wynika ze cis³ego zwi¹zku jaki zachodzi miêdzy warunkami siedlisko-
wymi (charakterystycznymi dla powstawania zró¿nicowanych pod wzglêdem bo-
tanicznym i wartociowym zbiorowisk trawiastych i zio³owo-trawiastych), a wy-
pasanymi zwierzêtami.
Wypas zwierz¹t w Polsce wynika najczêciej z korzyci zarówno dla rolnika,
wypasanych zwierz¹t oraz rodowiska przyrodniczego.
Na pastwiskach intensywnych, w ni¿owej czêci kraju z 1 ha dobrego pastwi-
ska mo¿na uzyskaæ 9-10 t suchej masy z 1 ha lub odpowiednio oko³o 45-50 t zie-
lonki. S¹ to plony bardzo wysokie, a ich wartoæ ¿ywieniowa znacznie przewy¿sza
inne uprawy paszowe. W tej wielkoci plonu mo¿e znajdowaæ siê 2000-2500 kg
bia³ka, a jego wartoæ energetyczna wynosiæ 55-60 tys. MJ. Na pastwisku u¿ytko-
wanym wg zasad ekologicznych wielkoæ uzyskiwanych plonów jest z regu³y ni¿-
sza, co nie oznacza, ¿e taki sposób gospodarowania jest gorszy. Wprost przeciw-
nie, wzrastaj¹ce zapotrzebowanie na ¿ywnoæ ekologiczn¹ sprawia, ¿e odbiorca
jest sk³onny zap³aciæ wy¿sz¹ cenê w zamian za otrzymanie produktu zdrowego,
czystego i wartoci¹ zbli¿onego do produktu naturalnego, a taki mo¿na uzyskaæ
tylko na bogatych pod wzglêdem botanicznym pastwiskach.
3.
Zalety wypasu zwierz¹t
Korzyci z wypasu zwierz¹t s¹ ewidentne. Mo¿na je uj¹æ w nastêpuj¹ce grupy:
gospodarcze, jakociowe paszy, zoohigieniczne i rodowiskowe.
Z korzyci gospodarczych na pierwszy plan wysuwaj¹ siê niskie koszty pozy-
skiwania zielonki pastwiskowej w stosunku do innych pasz. Jest to pasza najtañ-
sza ze wszystkich pasz objêtociowych soczystych. Potwierdzaj¹ to badania eko-
nomiczne, z których wynika, ¿e koszty produkcji pasz w przeliczeniu na jednostkê
owsian¹ (j.o) na gruntach ornych s¹ oko³o 2,5-krotnie wiêksze ni¿ na u¿ytkach
zielonych, a zw³aszcza na pastwiskach. Koszt produkcji 1 j. o. np. w kukurydzy
(ziarno) oraz burakach pó³cukrowych by³ 3-krotnie wiêkszy ni¿ w zielonce pa-
stwiskowej, w zbo¿ach 2-3-krotnie, w mieszance zbo¿owej, rolinach str¹czko-
wych i zielonce z kukurydzy 2,5-krotnie.
Na korzyci jakociowe sk³ada siê wielogatunkowoæ spasanej runi bezpo-
rednio przek³adaj¹cej siê na jej jakoæ i wartoæ paszow¹. Taka zielonka zawiera
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin