Sk�adniki: wypatroszony karp z g�ow� i p�etwami ok. 2 kg, w�oszczyzna bez kapusty, 1 du�a cebula, du�y li�� laurowy, 7 ziaren ziela angielskiego, 2 �y�eczki jasnych rodzynek, 1 z�bek czosnku, 2 czubate �y�eczki sproszkowanej �elatyny, s�l, pieprz, cukier Spos�b przyrz�dzenia: Odci�� g�ow�, p�etwy karpia. Reszt� podzieli� na dzwonka, lekko osoli�, od�o�y� do lod�wki. W du�ym garnku umie�ci� op�ukan� i oczyszczon� w�oszczyzn�, p�etwy i g�ow� karpia, przyprawy, rodzynki, drobno pokrojon� cebul� i zmia�d�ony czosnek. Wsypa� �y�eczk� soli, zala� zimn� wod�, wsypa� �y�eczk� �wie�o zmielonego pieprzu. Na bardzo ma�ym ogniu doprowadzi� do wrzenia. Gotowa� do mi�kko�ci selera. Odstawi� z ognia. Wy�owi� zawarto��. Pozostawi� marchewk�. �elatyn� namoczy� w szklance zimnej wody. Wywar doprowadzi� do wrzenia, w�o�y� dzwonka karpia, gotowa� 15 min. od ponownego rozpocz�cia wrzenia, przyprawi� do smaku sol� i �wie�o mielonym pieprzem, pod koniec gotowania rozprowadzi� �elatyn�. Garnek wstawi� w ch�odne miejsce. Marchewk� pokroi� w jak najcie�sze plasterki. Przestudzone dzwonka ryby wyj�� z wywaru, u�o�y� na p�misku, przybra� plasterkami marchewki (mo�na po�o�y� te� kr��ki z jaj na twardo), zalewa� t�ej�cym wywarem. Galareta ma kolor miodowy.
Yomi_