Karp w galarecie.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki:
wypatroszony karp z g�ow� i p�etwami ok. 2 kg,
w�oszczyzna bez kapusty,
1 du�a cebula,
du�y li�� laurowy,
7 ziaren ziela angielskiego,
2 �y�eczki jasnych rodzynek,
1 z�bek czosnku,
2 czubate �y�eczki sproszkowanej �elatyny,
s�l,
pieprz,
cukier

Spos�b przyrz�dzenia:
Odci�� g�ow�, p�etwy karpia. Reszt� podzieli� na dzwonka, lekko osoli�, 
od�o�y� do lod�wki. W du�ym garnku umie�ci� op�ukan� i oczyszczon� w�oszczyzn�, 
p�etwy i g�ow� karpia, przyprawy, rodzynki, drobno pokrojon� cebul� i zmia�d�ony czosnek. 
Wsypa� �y�eczk� soli, zala� zimn� wod�, wsypa� �y�eczk� �wie�o zmielonego pieprzu. 
Na bardzo ma�ym ogniu doprowadzi� do wrzenia. Gotowa� do mi�kko�ci selera. 
Odstawi� z ognia. Wy�owi� zawarto��. Pozostawi� marchewk�. �elatyn� namoczy� 
w szklance zimnej wody.
Wywar doprowadzi� do wrzenia, w�o�y� dzwonka karpia, gotowa� 15 min. 
od ponownego rozpocz�cia wrzenia, przyprawi� do smaku sol� i �wie�o mielonym pieprzem, 
pod koniec gotowania rozprowadzi� �elatyn�. Garnek wstawi� w ch�odne miejsce. 
Marchewk� pokroi� w jak najcie�sze plasterki. Przestudzone dzwonka ryby wyj�� z wywaru, 
u�o�y� na p�misku, przybra� plasterkami marchewki (mo�na po�o�y� te� kr��ki 
z jaj na twardo), zalewa� t�ej�cym wywarem. Galareta ma kolor miodowy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin