Jajecznica po węgiersku.doc

(20 KB) Pobierz
Jajecznica po węgiersku

Jajecznica po węgiersku
pol malej cebuli,
ew. zabek czosnku,
papryka (czerwona),
pomidor,
boczek wedzony lub ostatecznie surowy (w najgorszym razie slonina),
papryka ostra w proszku,
odrobina bazylii,
pieprz, sol,
cukier,
2 jaja,
patelnia z przykrywka

plaster boczku pokroic w kostke, dusic na b. malym ogniu az pusci wszystkie soki, nieco wczesniej wrzucic cebule pokrojona w kostke;
wrzucic pokrojona w paski papryke, dusic po przykryciem ~5-10 min (to jest dobry moment do dodania siekanego czosnku); wrzucic pokrojny w kostke pomidor (bez skorki!), jeszcze poddusic dodajac przyprawy.
Uwaga: nastepuje w tym momencie newralgiczny moment: nalezy zwiekszyc ogien do maksimum i gdy calosc zaczyna przejwiac sklonnosci do eksplozji wbic jajka i mieszajac wyczuc moment kiedy balko zetnie sie calkowicie, a
zoltko bynajmniej. Wtedy BEZZWLOCZNIE przelozyc zawartosc patelni na lekko grzane talerze wysmarowane maslem. I juz

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin