Jajecznica po węgierskupol malej cebuli, ew. zabek czosnku,papryka (czerwona),pomidor,boczek wedzony lub ostatecznie surowy (w najgorszym razie slonina), papryka ostra w proszku,odrobina bazylii,pieprz, sol,cukier, 2 jaja,patelnia z przykrywkaplaster boczku pokroic w kostke, dusic na b. malym ogniu az pusci wszystkie soki, nieco wczesniej wrzucic cebule pokrojona w kostke;wrzucic pokrojona w paski papryke, dusic po przykryciem ~5-10 min (to jest dobry moment do dodania siekanego czosnku); wrzucic pokrojny w kostke pomidor (bez skorki!), jeszcze poddusic dodajac przyprawy.Uwaga: nastepuje w tym momencie newralgiczny moment: nalezy zwiekszyc ogien do maksimum i gdy calosc zaczyna przejwiac sklonnosci do eksplozji wbic jajka i mieszajac wyczuc moment kiedy balko zetnie sie calkowicie, a zoltko bynajmniej. Wtedy BEZZWLOCZNIE przelozyc zawartosc patelni na lekko grzane talerze wysmarowane maslem. I juz
Boski_Jack