ciasta.doc

(2030 KB) Pobierz

Biszkopt 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 15 minuthttp://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: 50 minuthttp://gotowanie.onet.pl/0

Trudność: najprostszy na świeciehttp://gotowanie.onet.pl/0http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 12 porcji
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

12 jaj

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 szklanka cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1,5 szklanki mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowaniahttp://gotowanie.onet.pl/0

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Mikserem ubić pianę z białek.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Do powstałej masy powoli dodawać pianę z białek i lekko wymieszać.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

6.

http://gotowanie.onet.pl/0

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

7.

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowane ciasto wlać do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika.Upiec biszkopt.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

8.

http://gotowanie.onet.pl/0

Biszkopt doskonale nadaje się np. na tort,ponieważ po upieczeniu jest duży i bardzo puszysty.

 

 

 

 

 

 

 

Sernik puszysty 

Czyli niebo w gębie http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 30 minhttp://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: 1 godzinahttp://gotowanie.onet.pl/0http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

CIASTO KRUCHE:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 i ½ szklanki maki tortowej lub krupczatki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżka smalcu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3-4 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cukier waniliowy, szczypta soli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

MASA SEROWA:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 kg sera mielonego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 jajek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 szklanka cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

½ szklanki oliwy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 szklanki mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 budynie śmietankowe

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 esencja waniliowa

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag. wiórek kokosowych

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ze składników zagnieść kruche ciasto , uformować kulę , owinąć folią i schładzać przez pół godziny w lodówce.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i aromatem na puszystą masę. Połączyć ze zmielonym serem. Do masy dodać: oliwę, mleko, budyń śmietankowy i wszystko utrzeć na gładką masę.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Następnie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i wykleić nim największą tortownicę ( 26 – 28 cm). Następnie wlewamy do tego masę serową i pieczemy przez 50 min w temp. 160-170 st. C.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

W międzyczasie ubijamy z pozostałych 5 białek razem z ½ szklanki cukru na sztywno pianę. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na gorące ciasto ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 min do tej samej temperatury. Palce lizać!

 

Sernik puszysty 

Przygotowanie: około 30 minut

Pieczenie: 50-60 minut

Trudność: łatwy


Składniki
 

Ciasto:

 

 

1,5 szklanki mąki

 

 

1 jajko

 

 

1/3 kostki margaryny

 

 

0,5 szklanki cukru

 

 

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Masa serowa:

 

 

1 kg zmielonego twarogu

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin