Biszkopt
Przygotowanie: 15 minutPieczenie: 50 minut
Trudność: najprostszy na świecieSkładniki na 12 porcji
•
12 jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
Etapy przygotowania
1.
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2.
Mikserem ubić pianę z białek.
3.
Utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.Dodać do tego mąkę z proszkiem do pieczenia.
4.
Do powstałej masy powoli dodawać pianę z białek i lekko wymieszać.
5.
Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
6.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
7.
Przygotowane ciasto wlać do tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika.Upiec biszkopt.
8.
Biszkopt doskonale nadaje się np. na tort,ponieważ po upieczeniu jest duży i bardzo puszysty.
Sernik puszysty
Czyli niebo w gębie
Przygotowanie: 30 minPieczenie: 1 godzinaSkładniki
CIASTO KRUCHE:
1 i ½ szklanki maki tortowej lub krupczatki
10 dag masła
1 łyżka smalcu
3-4 żółtka
cukier waniliowy, szczypta soli
MASA SEROWA:
1 kg sera mielonego
5 jajek
½ szklanki oliwy
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 esencja waniliowa
10 dag. wiórek kokosowych
Ze składników zagnieść kruche ciasto , uformować kulę , owinąć folią i schładzać przez pół godziny w lodówce.
W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i aromatem na puszystą masę. Połączyć ze zmielonym serem. Do masy dodać: oliwę, mleko, budyń śmietankowy i wszystko utrzeć na gładką masę.
Następnie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i wykleić nim największą tortownicę ( 26 – 28 cm). Następnie wlewamy do tego masę serową i pieczemy przez 50 min w temp. 160-170 st. C.
W międzyczasie ubijamy z pozostałych 5 białek razem z ½ szklanki cukru na sztywno pianę. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na gorące ciasto ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 min do tej samej temperatury. Palce lizać!
Przygotowanie: około 30 minutPieczenie: 50-60 minutTrudność: łatwySkładniki
Ciasto:
1 jajko
1/3 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
Pyza11241