Bałkańskie wypieki cz 1_10_2008.pdf

(1378 KB) Pobierz
str_40_41_42.indd
Produkty
PAŹDZIERNIK
Przepis na chorwackie fritule
Składniki: jaja, cukier, starta skórka z cytryny, starte jabł-
ko bez skórki, jogurt naturalny, mąka tortowa, proszek do
pieczenia.
Sposób wykonania:
Jaja z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę, dodać pozo-
stałe składniki i dobrze wymieszać. Gotowe ciasto kłaść łyż-
ką na gorący tłuszcz, formując kuleczki. Smażyć na patelni,
na głębokim tłuszczu. Po wysmażeniu fritule należy wykoń-
czyć poprzez obsypanie cukrem pudrem.
Fritule są zazwyczaj podawane jako dodatek do kawy, do
kawy parzonej w briku lub espresso.
Urokliwe miejsca w Macedonii
Bałkańskie wypieki to wyroby charakterystyczne przede wszystkim dla krajów
dawniej należących do Federacji Jugosławii oraz Bułgarii i Albanii. Asortyment tego
pieczywa jest bardzo różnorodny, tak jak kraje leżące na Półwyspie Bałkańskim.
południa Europy
Pieczywo
Cz. I
Bałkany to swoisty tygiel, w którym mieszają się
aromaty i smaki południa Europy z egzotyką kuchni
osmańskiej. Przeplatają się tu wpływy dwóch najwięk-
szych religii świata i wielu narodowości, co ma również
swoje odzwierciedlenie w tradycyjnych wypiekach.
Nizina Panońska, położona na południu to Hercego-
wina. Podczas panowania Turków i przemieszania
się islamu z chrześcijaństwem Bośniacy i ich kultura
nasycone zostały klimatem orientalnym, co dało w re-
zultacie oryginalną mieszankę kulturową. Nastrój
wielokulturowości jest silnie odczuwalny w Mostarze
– mieście tak szczególnie dotkniętym wojną na Bałka-
nach. W Mostarze od setek lat mieszkają obok siebie
społeczności prawosławnych chrześcijan i muzułma-
nów. Ta mieszanka kultur odbija się w regionalnej
kuchni, dlatego odwiedzając Mostar, koniecznie trzeba
Bośnia i Hercegowina
Bośnia i Hercegowina – to nazwa pochodząca od
dwóch głównych regionów, które wchodzą w skład tego
państwa. Zielona i górzysta kraina leżąca na północy
to Bośnia, natomiast wyżynno-równinna i rolnicza
40
www.cukiernictwo.elamed.pl
39595927.044.png 39595927.045.png 39595927.046.png 39595927.047.png 39595927.001.png 39595927.002.png 39595927.003.png 39595927.004.png 39595927.005.png 39595927.006.png 39595927.007.png 39595927.008.png 39595927.009.png 39595927.010.png
NR 10/08
Produkty
Przepis na bośniackie tuchafija
Składniki: jabłka, cukier, cukier waniliowy, orzechy włoskie,
prażone migdały, starta skórka z cytryny, ubita śmietana.
Sposób wykonania:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Wodę z cu-
krem gotować, tak by powstał gęsty syrop cukrowy. Obsmażyć
jabłka we wrzącym syropie cukrowym przez około 20 minut.
Po obsmażeniu jabłka odsączyć i pozostawić do przestygnię-
cia. Ubitą śmietanę połączyć ze zmielonymi orzechami i pra-
żonymi migdałami, dodać skórkę cytrynową i cukier wanilio-
wy. Uzyskaną masą wypełnić korpusy jabłek.
Tuchafiję podaje się jako deser w salaterkach, polane syro-
pem, w którym się uprzednio smażyły.
Wnętrze piekarni na targu w Kruje
wydać kilka euro na jedzenie w tutejszych tawernach,
zwanych čevapčićarna . Warto dodać, że dania kuchni
bośniackiej są sporządzane wyłącznie z naturalnych
składników, a ich smak łączy w sobie nuty smakowe
orientu i bliskie nam smaki słowiańskie.
Będąc w Bośni i Hercegowinie, nie sposób nie
spróbować lokalnych bardzo słodkich wyrobów, wzo-
rowanych zazwyczaj na wyrobach tureckich, takich
jak słodkie ciastka oblane syropem lub miodem o eg-
zotycznych nazwach, np. tatilie , kadaif , orasima , oraz
przysmaki z bakalii (orzeszki w miodzie, rodzynki,
sezamki) czy desery, z których najpopularniejszym
jest tuchafija – jabłka faszerowane masą orzechową
serwowane na gorąco.
się z jajek, mleka i karmelu, jest on szczególnie lubiany
w południowej Dalmacji. Fritule z kolei robi się z ciasta
drożdżowego z dodatkiem rodzynek i likieru, formuje
w kulki wielkości śliwek i smaży we wrzącym oleju.
W niektórych lokalach można skosztować odmianę
frituli kraule , słodycze przypominające faworki, któ-
re specjalną techniką formuje się na dłoni w długie
paski, smażone następnie na wrzącym oleju. Wśród
wyrobów piekarskich w Chorwacji królują pszenny lub
kukurydziany chleb – kruh , przypominający w formie
i smaku włoską ciabattę, oraz burek – duża bułka lub
rogal nadziewany serem i farszem mięsnym.
Macedonia
Macedonia (Republika Macedonii) to niewielki kraj
znajdujący się w centralnej części Półwyspu Bałkań-
skiego, nazywany „Sercem Bałkanów”. To tutaj zbie-
gają się granice polityczne, religijne i językowe całego
półwyspu. Na centralnych placach miasteczek bezpo-
średnio obok siebie wznoszą się cerkiew i meczet.
Najatrakcyjniejszą częścią Macedonii są okolice je-
ziora Ohrid, gdzie w otoczeniu urokliwego krajobrazu
życie życzliwych mieszkańców toczy się leniwym ryt-
mem. Odwiedzającemu Ohrid przybyszowi z centrum
Europy, przywykłemu do gwaru i pośpiechu, kraina ta
może się wydawać na wpół uśpiona i nierealna.
Chorwacja
Chorwacja jest krajem słynącym z międzykulturowo-
ści, splatają się tutaj niepowtarzalny, romantyczny
klimat krajów śródziemnomorskich oraz egzotyka
kultury arabskiej ze słowiańską gościnnością, które
widać nawet w tutejszych słodkich specjałach.
Dalmatyńskie słodycze przygotowuje się głównie
z owoców południowych, suszonych fig, miodu oraz ro-
dzynek i migdałów, do których dodaje się jajka i likiery.
Niektórych z nich, jak rožata i fritul e, nie można dostać
nigdzie poza Dalmacją. Przysmak rožata przygotowuje
www.cukiernictwo.elamed.pl
41
39595927.011.png 39595927.012.png 39595927.013.png 39595927.014.png 39595927.015.png 39595927.016.png 39595927.017.png 39595927.018.png 39595927.019.png 39595927.020.png 39595927.021.png 39595927.022.png 39595927.023.png 39595927.024.png 39595927.025.png 39595927.026.png
Produkty
PAŹDZIERNIK
Przepis na macedońską baklavę
Składniki: ciasto francuskie, miód, masło, orzechy włoskie,
pistacje, migdały, sok pomarańczowy, sok z cytryny.
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na kilka jednakowej
wielkości prostokątów. Masło roztopić. Dno i boki blachy cukier-
niczej lub formy wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłusz-
czem. Rozwałkowany kęs ciasta położyć na dno formy, cienko
posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów
i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować
go masłem, posypać orzechami. Czynność należy powtórzyć,
uzyskując kilkuwarstwowy przekładaniec. Wypiekać w tempe-
raturze 190°C przez około 45 minut. Miód podgrzać, połączyć
z sokami pomarańczowym i cytrynowym. Uzyskanym syropem
należy polać wypieczone i przestudzone ciasto. Baklava poda-
wana jest na gorąco lub na zimno po zastygnięciu syropu.
Restauracje w Ochrid w Macedonii są niezwykle urokliwe
Położenie geograficzne kraju ma ogromny wpływ
również na tutejszą kuchnię. Znajdziemy tu potrawy
charakterystyczne dla tradycji sąsiadujących naro-
dów, a w szczególności przysmaki albańskie i greckie.
Przykładem mogą być tu wywodzący się z Albanii
byrek – rodzaj ciasta francuskiego przekładanego
serem lub farszem mięsnym, czy grecka musaka
– rodzaj zapiekanki z ziemniaków, mielonego mięsa
i warzyw. Na szczególną uwagę zasługują wyśmienite
ciasto, znane również w innych rejonach Bałkanów
baklava , będąca bardzo słodkim przekładańcem
z masą orzechową, oraz tutejsza wyjątkowa chałwa
sezamowa.
Macedonia słynie również z produkcji wyśmienitych
win, które coraz częściej można spotkać w polskich
sklepach. Do najlepszych zaliczane są wina czerwone,
produkowane z takich odmian winogron, jak merlot,
pinot noir i cabernet.
Tekst i zdjęcia: Szymon Konkol
reklama
gÊÏodw
zzzÝhodphgÝso
ohpr¸qd}|vndqdzl}huxqnx
su}hgvlelruvwzdsurhnrorjlf}qhjrê
dn}exgrzd
lzsh qlz|nru}|vwd
surhnrorjlf}q|zl}huxqhnup|ê
rngsurzdg}lup|srolw|nd
hnrorjlf}qdsd¡vwzdê
dnlhsudzrhnrorjlf}qh
v}|nxmhqdp
qldxurshmvndê
qvshnwrufkurq|Gurgrzlvnd
ózu¥jf}|vsu}|plhu}hqlhfê
nzduwdoqln Ĭ ÊðËÓÓÑ
hqdÞÊÒ} 
urhnrorjlf}q|
zl}huxqhnup|
wdqgdug|hplv|mqh
óz|pdjdqldgrw|f}fhlqvwdodfml
|vrnl
rw|onrnlondz|eudq|fk
whpdw¥zânw¥uhsrghmpxmh
f}dvrslvpr
ç nrorjldu}hp|v rzdå
rgd
lphwrg|mhmx}gdwqldqld
nrorjlduhjxoxmhjrvsrgdunóz|zldg} ¥zq|pqvshnwruhpfkurq|Gurgrzlvnd
}f}hj¥ ¥zv}xndmqdvwurqlhzzzÝhsÝhodphgÝso
lrgf|zrovfh z|gdzfd
f}dvrslvpvshfmdolvw|f}q|fk
42
www.cukiernictwo.elamed.pl
39595927.027.png 39595927.028.png 39595927.029.png 39595927.030.png 39595927.031.png 39595927.032.png 39595927.033.png 39595927.034.png 39595927.035.png 39595927.036.png 39595927.037.png 39595927.038.png 39595927.039.png 39595927.040.png 39595927.041.png 39595927.042.png 39595927.043.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin