Bałkańskie wypieki cz 1_10_2008.pdf
(
1378 KB
)
Pobierz
str_40_41_42.indd
Produkty
PAŹDZIERNIK
Przepis na chorwackie
fritule
Składniki: jaja, cukier, starta skórka z cytryny, starte jabł-
ko bez skórki, jogurt naturalny, mąka tortowa, proszek do
pieczenia.
Sposób wykonania:
Jaja z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę, dodać pozo-
stałe składniki i dobrze wymieszać. Gotowe ciasto kłaść łyż-
ką na gorący tłuszcz, formując kuleczki. Smażyć na patelni,
na głębokim tłuszczu. Po wysmażeniu
fritule
należy wykoń-
czyć poprzez obsypanie cukrem pudrem.
Fritule
są zazwyczaj podawane jako dodatek do kawy, do
kawy parzonej w briku lub espresso.
Urokliwe miejsca w Macedonii
Bałkańskie wypieki to wyroby charakterystyczne przede wszystkim dla krajów
dawniej należących do Federacji Jugosławii oraz Bułgarii i Albanii. Asortyment tego
pieczywa jest bardzo różnorodny, tak jak kraje leżące na Półwyspie Bałkańskim.
południa Europy
Pieczywo
Cz. I
Bałkany to swoisty tygiel, w którym mieszają się
aromaty i smaki południa Europy z egzotyką kuchni
osmańskiej. Przeplatają się tu wpływy dwóch najwięk-
szych religii świata i wielu narodowości, co ma również
swoje odzwierciedlenie w tradycyjnych wypiekach.
Nizina Panońska, położona na południu to Hercego-
wina. Podczas panowania Turków i przemieszania
się islamu z chrześcijaństwem Bośniacy i ich kultura
nasycone zostały klimatem orientalnym, co dało w re-
zultacie oryginalną mieszankę kulturową. Nastrój
wielokulturowości jest silnie odczuwalny w Mostarze
– mieście tak szczególnie dotkniętym wojną na Bałka-
nach. W Mostarze od setek lat mieszkają obok siebie
społeczności prawosławnych chrześcijan i muzułma-
nów. Ta mieszanka kultur odbija się w regionalnej
kuchni, dlatego odwiedzając Mostar, koniecznie trzeba
Bośnia i Hercegowina
Bośnia i Hercegowina – to nazwa pochodząca od
dwóch głównych regionów, które wchodzą w skład tego
państwa. Zielona i górzysta kraina leżąca na północy
to Bośnia, natomiast wyżynno-równinna i rolnicza
40
www.cukiernictwo.elamed.pl
NR 10/08
Produkty
Przepis na bośniackie
tuchafija
Składniki: jabłka, cukier, cukier waniliowy, orzechy włoskie,
prażone migdały, starta skórka z cytryny, ubita śmietana.
Sposób wykonania:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Wodę z cu-
krem gotować, tak by powstał gęsty syrop cukrowy. Obsmażyć
jabłka we wrzącym syropie cukrowym przez około 20 minut.
Po obsmażeniu jabłka odsączyć i pozostawić do przestygnię-
cia. Ubitą śmietanę połączyć ze zmielonymi orzechami i pra-
żonymi migdałami, dodać skórkę cytrynową i cukier wanilio-
wy. Uzyskaną masą wypełnić korpusy jabłek.
Tuchafiję
podaje się jako deser w salaterkach, polane syro-
pem, w którym się uprzednio smażyły.
Wnętrze piekarni na targu w Kruje
wydać kilka euro na jedzenie w tutejszych tawernach,
zwanych
čevapčićarna
. Warto dodać, że dania kuchni
bośniackiej są sporządzane wyłącznie z naturalnych
składników, a ich smak łączy w sobie nuty smakowe
orientu i bliskie nam smaki słowiańskie.
Będąc w Bośni i Hercegowinie, nie sposób nie
spróbować lokalnych bardzo słodkich wyrobów, wzo-
rowanych zazwyczaj na wyrobach tureckich, takich
jak słodkie ciastka oblane syropem lub miodem o eg-
zotycznych nazwach, np.
tatilie
,
kadaif
,
orasima
, oraz
przysmaki z bakalii (orzeszki w miodzie, rodzynki,
sezamki) czy desery, z których najpopularniejszym
jest
tuchafija
– jabłka faszerowane masą orzechową
serwowane na gorąco.
się z jajek, mleka i karmelu, jest on szczególnie lubiany
w południowej Dalmacji.
Fritule
z kolei robi się z ciasta
drożdżowego z dodatkiem rodzynek i likieru, formuje
w kulki wielkości śliwek i smaży we wrzącym oleju.
W niektórych lokalach można skosztować odmianę
frituli
–
kraule
, słodycze przypominające faworki, któ-
re specjalną techniką formuje się na dłoni w długie
paski, smażone następnie na wrzącym oleju. Wśród
wyrobów piekarskich w Chorwacji królują pszenny lub
kukurydziany chleb –
kruh
, przypominający w formie
i smaku włoską
ciabattę,
oraz
burek
– duża bułka lub
rogal nadziewany serem i farszem mięsnym.
Macedonia
Macedonia (Republika Macedonii) to niewielki kraj
znajdujący się w centralnej części Półwyspu Bałkań-
skiego, nazywany „Sercem Bałkanów”. To tutaj zbie-
gają się granice polityczne, religijne i językowe całego
półwyspu. Na centralnych placach miasteczek bezpo-
średnio obok siebie wznoszą się cerkiew i meczet.
Najatrakcyjniejszą częścią Macedonii są okolice je-
ziora Ohrid, gdzie w otoczeniu urokliwego krajobrazu
życie życzliwych mieszkańców toczy się leniwym ryt-
mem. Odwiedzającemu Ohrid przybyszowi z centrum
Europy, przywykłemu do gwaru i pośpiechu, kraina ta
może się wydawać na wpół uśpiona i nierealna.
Chorwacja
Chorwacja jest krajem słynącym z międzykulturowo-
ści, splatają się tutaj niepowtarzalny, romantyczny
klimat krajów śródziemnomorskich oraz egzotyka
kultury arabskiej ze słowiańską gościnnością, które
widać nawet w tutejszych słodkich specjałach.
Dalmatyńskie słodycze przygotowuje się głównie
z owoców południowych, suszonych fig, miodu oraz ro-
dzynek i migdałów, do których dodaje się jajka i likiery.
Niektórych z nich, jak
rožata
i
fritul
e, nie można dostać
nigdzie poza Dalmacją. Przysmak
rožata
przygotowuje
www.cukiernictwo.elamed.pl
41
Produkty
PAŹDZIERNIK
Przepis na macedońską
baklavę
Składniki: ciasto francuskie, miód, masło, orzechy włoskie,
pistacje, migdały, sok pomarańczowy, sok z cytryny.
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na kilka jednakowej
wielkości prostokątów. Masło roztopić. Dno i boki blachy cukier-
niczej lub formy wyłożyć folią aluminiową i wysmarować tłusz-
czem. Rozwałkowany kęs ciasta położyć na dno formy, cienko
posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów
i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować
go masłem, posypać orzechami. Czynność należy powtórzyć,
uzyskując kilkuwarstwowy przekładaniec. Wypiekać w tempe-
raturze 190°C przez około 45 minut. Miód podgrzać, połączyć
z sokami pomarańczowym i cytrynowym. Uzyskanym syropem
należy polać wypieczone i przestudzone ciasto.
Baklava
poda-
wana jest na gorąco lub na zimno po zastygnięciu syropu.
Restauracje w Ochrid w Macedonii są niezwykle urokliwe
Położenie geograficzne kraju ma ogromny wpływ
również na tutejszą kuchnię. Znajdziemy tu potrawy
charakterystyczne dla tradycji sąsiadujących naro-
dów, a w szczególności przysmaki albańskie i greckie.
Przykładem mogą być tu wywodzący się z Albanii
byrek
– rodzaj ciasta francuskiego przekładanego
serem lub farszem mięsnym, czy grecka
musaka
– rodzaj zapiekanki z ziemniaków, mielonego mięsa
i warzyw. Na szczególną uwagę zasługują wyśmienite
ciasto, znane również w innych rejonach Bałkanów
–
baklava
, będąca bardzo słodkim przekładańcem
z masą orzechową, oraz tutejsza wyjątkowa chałwa
sezamowa.
Macedonia słynie również z produkcji wyśmienitych
win, które coraz częściej można spotkać w polskich
sklepach. Do najlepszych zaliczane są wina czerwone,
produkowane z takich odmian winogron, jak merlot,
pinot noir i cabernet.
Tekst i zdjęcia: Szymon Konkol
reklama
gÊÏodw
zzzÝhodphgÝso
ohpr¸qd}|vndqdzl}huxqnx
su}hgvlelruvwzdsurhnrorjlf}qhjrê
dn}exgrzd
lzsh qlz|nru}|vwd
surhnrorjlf}q|zl}huxqhnup|ê
rngsurzdg}lup|srolw|nd
hnrorjlf}qdsd¡vwzdê
dnlhsudzrhnrorjlf}qh
v}|nxmhqdp
qldxurshmvndê
qvshnwrufkurq|Gurgrzlvnd
ózu¥jf}|vsu}|plhu}hqlhfê
nzduwdoqln
Ĭ
ÊðËÓÓÑ
hqdÞÊÒ}
urhnrorjlf}q|
zl}huxqhnup|
wdqgdug|hplv|mqh
óz|pdjdqldgrw|f}fhlqvwdodfml
|vrnl
rw|onrnlondz|eudq|fk
whpdw¥zânw¥uhsrghmpxmh
f}dvrslvpr
ç
nrorjldu}hp|v rzdå
rgd
lphwrg|mhmx}gdwqldqld
nrorjlduhjxoxmhjrvsrgdunóz|zldg} ¥zq|pqvshnwruhpfkurq|Gurgrzlvnd
}f}hj¥ ¥zv}xndmqdvwurqlhzzzÝhsÝhodphgÝso
lrgf|zrovfh
z|gdzfd
f}dvrslvpvshfmdolvw|f}q|fk
42
www.cukiernictwo.elamed.pl
Plik z chomika:
szymon.konkol
Inne pliki z tego folderu:
MOV053.MOI
(39 KB)
Hard Rock Cafe_2008_07.pdf
(864 KB)
Czekoladowy afrodyzjak_2008_10.pdf
(277 KB)
Bałkańskie_wypieki_cz_2_11_2008.pdf
(1173 KB)
Bałkańskie wypieki cz 1_10_2008.pdf
(1378 KB)
Inne foldery tego chomika:
zachomikowane
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin