Kasza jaglana babuni.doc

(25 KB) Pobierz
Kasza jaglana babuni

Kasza jaglana babuni

 

 

Składniki:

30 dag kaszy jaglanej,
3 żółtka jaj,
20 dag suszonych śliwek  węgierek,
 4 dag masła,
15 dag cukru,
0.5 szkl. śmietany,
sól,
cukier waniliowy.

Sposób przyrządzenia:

 Śliwki suszone opłukać i namoczyć w przegotowanej, wystudzonej wodzie. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, dodać masło, soli, łyżeczkę cukru do smaku. Kaszę ugotować na sypko. Żółtka jaj utrzeć z 2 - 3 łyżeczkami cukru i wymieszać z bardzo letnią kaszą. Namoczone śliwki wypestkować. Żaroodporne naczynie lub garnek wysmarować tłuszczem i wypełnić je kaszą jaglaną i śliwkami na przemian, tworząc kilka warstw. Całość zapiec w piekarniku. Podawać na ciepło, polewając śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin