Probiotyki -
i PROBIOZA
PROBIOTYK
Ø Termin „probiotyk” pochodzi od greckich słów „pro” i „bios” -> dla życia i jest przeciwstawny terminowi antybiotyk -> przeciw życiu.
Probiotyk – oznacza żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w określonej ilości wywierają korzystne działanie na organizm gospodarza poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej.
Wynikiem coraz większego zainteresowania skutkami działania mikroflory jelitowej jest rozwój różnych sposobów jej modyfikacji. Jednym z nich jest podawanie probiotyków.
Szeroko stosowana antybiotykoterapia, występowanie objawów niepożądanych i coraz częściej spostrzegana antybiotykooporności, również znacznie zwiększyło zainteresowanie probiotykami.Aktualna koncepcja probiotyku zakłada wprowadzenie do diety żywych bakterii w takiej formie, żeby przetrwały w żołądku, dwunastnicy i były aktywne w okrężnicy.
probioza
wywieranie korzystnego wpływu na ekosystem mikroflory jelit
probiotyki
Inne drobnoustroje zaliczane do probiotyków to:
I Enterococcus faecium
I Lactococcus lactis
I Streptococcus thermophilus
I drożdżaki Saccharomyces boulardii
Bakteria probiotyczna zanim osiedli się w jelicie musi stoczyć pewną walkę:
v 1 - z lizozymem w ślinie, który ma działanie bakeriostatyczne
v 2 - z kwasem solnym w żołądku i solami żółciowymi w dwunastnicy
v 3 - z innymi bakteriami w jelicie o miejsce w śluzówce jelita i substancje odżywcze
Jeśli przejdzie tą drogę to można ją nazwać probiotykiem.
Działanie probiotyków sprowadza się do utrzymania homeostazy w obrębie jelit.
PROBIOTYKI :
I produkują substancje stymulujące regenerację nabłonka jelitowego
I unieszkodliwiają obecne w jedzeniu substancje toksyczne (np. nitrozoaminy), zapobiegając w ten sposób chorobom nowotworowym
I obniżają poziom cholesterolu
I wytwarzają witaminy z grupy B i witaminę K
I obniżają aktywność enzymów fekalnych (nitroreduktazy, beta-glukuronidazy), któresą odpowiedzialne za karcynogenezę
Od tych mechanizmów działania probiotyków bakteryjnych odbiega sposób oddziaływania Saccharomyces boulardii, który jest grzybem, mającym zwykle lokalizację w jelicie grubym.
Nie produkuje on kwasu mlekowego, ale wydziela proteazę, która ma zdolność wiązania toksyny Clostridium difficile w nabłonku jelitowym i zmniejsza sekrecję wody i sodu do światła jelita.
Idealny probiotyk:
Ø Naturalnie występujący w przewodzie pokarmowym człowieka.
Ø Odporny na niskie pH żołądka oraz enzymów i kwasów żółciowych w dwunastnicy.
Ø Zdolny do samoistnej kolonizacji jelita
Ø Niechorobotwórczy
Ø Nietoksyczny
Ø Ma korzystne działanie na organizm gospodarza
Wskazania do stosowania probiotyków:
v leczenie biegunek poantybiotykowych, infekcyjnych i biegunek podróżnych
v zapobieganie biegunkom
v alergia pokarmowa
v przewlekłe nieswoiste zapalenia jelit
v zespół jelita drażliwego
v nietolerancja laktozy
v hipercholesterolemia
Szczepy proniotyczne można stosować w postaci farmaceutyków lub w postaci produktów mlecznych lub warzywnych.Dostępne w Polsce preparaty farmaceutyczne zawierające probiotyki.
AmaSch