Kapusta z grzybami.doc

(47 KB) Pobierz
Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Składniki:

·         30 g suszonych grzybów

·         1 kg kapusty kiszonej

·         marchewka

·         cebula

·         listek laurowy

·         2-3 ziarenka ziela angielskiego

·         pieprz, sól do smaku

·         2 łyżki masła

·         kilka kapeluszy mrożonych grzybów

·         łyżka mąki

 

 

Przygotowanie:

1.      Suszone grzyby należy opłukać i zalać 1,5 szklanki ciepłej wody. Odstawić na ok. godzinę. Gdy zmiękną, lekko je solimy, a następnie gotujemy w tej samej wodzie co były moczone. Wyjmujemy je z garnka łyżką, wywar zostawiamy. Grzyby siekamy.

2.      Kapustę kiszoną zalewamy wodą. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (jeśli marchewka jest już w kapuście kiszonej, nie musisz jej dodawać). Cebulę siekamy, razem z marchewką i przyprawami dodajemy do kapusty. Gotujemy ok. 70 min. Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy grzyby i wywar z grzybów. Dusimy razem jeszcze ok. 10 min.

3.      Mąkę smażymy na łyżce masła i dodajemy do kapusty. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku.

4.      Mrożone grzyby wrzucamy na 5-10 min. do osolonego wrzątku, następnie odsączamy i rumienimy z obu stron na reszcie masła. Dodajemy do kapusty. Możemy nimi udekorować wazę, w której będziemy podawać kapustę.

Kapustę z grzybami możemy wymieszać z ugotowanymi łazankami i tak podawać. To wspaniałe, sycące danie wigilijne.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin