Likier Cherry BrandyPotrzebne są najlepsze i najsłodsze wiśnie, tak zwane lutówki.Obieramy je z szypułek i dokładnie myjemy, a potem napełniamy gąsior prawie do pełna. Owoce trzeba zalać spirytusem, gąsior zakorkować i trzymać przez 2 miesiące na słońcu, co pewien czas potrząsając naczyniem.Po upływie tego czasu spirytus zlać.Potrząsając gąsiorem, przesypać wiśnie taką ilością cukru, ile się zmieści pomiędzy owocami, i przez kilka do kilkunastu dni codziennie potrząsać naczyniem, aż cukier się rozpuści.Gdy to nastąpi, zlać syrop i zmieszać z poprzednim spirytusem (na 1 l można dodać - jeśli ktoś ma łyżeczkę syropu ziemniaczanego, rozpuszczonego w kilku łyżeczkach ciepłej wody).Pozostałe w gąsiorze wiśnie nie powinny się zmarnować; można zalać je gęstym syropem z cukru i wody i zaprawiać takim płynem lżejsze nalewki.
Konwalia1980