Edward Howell - Enzymy Dla Zdrowia.pdf

(1398 KB) Pobierz
EnzymyDlaZdrowia
ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI
DR. EDWARD HOWELL
Wprowadzenie przez Victoras Kulvinskas, M.S.
Tłumaczył: Aleksander A. Kwiatkowski
LOTUS
PRESS
Twin Lakes, Wisconsin
OŚWIADCZENIE
Niniejsza ksiąŜka jest opracowaniem, którego zamiarem nie było podawanie gotowych sposobów na diagnozę
lub leczenie. Informacje zawarte w tej ksiąŜce nie powinny być postrzegane jak zamiennik konsultacji ze
specjalistą d/s zdrowia.
© 1994 National Enzyme Company, Forsyth, Missouri.
Wydanie drugie: Powiększone i poprawione.
Opublikowano przez Lotus Press Marzec 1994 2 3 4 5 99 98 97 96
ISBN 0-941524-28-0
Library of Congress Catalog Card Number 94-75625
PRINTED IN THE USA
UWAGI OD EDYTORA
Ta klasyczna ksiąŜka na temat Koncepcji Enzymów Pokarmowych (Food Enzyme Concept) sformuowana i
dopracowywana przez Dr. Edwarda Howella została [napisana w 1939 roku] po raz pierwszy opublikowana w
1946 roku lecz pod innym tytułem t.j. „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (Znaczenie
Ezymów Pokarmowych w Trawieniu i Metabolizmie). W 1980 roku została ponownie wydana pod innym
tytułem, a manowicie „Enzymy pokarmowe dla zdrowia i długowieczności”, oraz wzbogacona o wywiad z
autorem przeprowadzonym przez znanego dietetyka, autora i wykładowcę witariańskiego Victorasa
Kulvinskas’a, M.S.
1
Obecne wydanie zawiera wszystkie dodatkowe materiały zaprezentowane w wydaniu z 1980 roku z
niewielkimi poprawkami i modyfikacjami w celu przyjrzystości przekazu. Ponad to dodano nowszy wywiad z
Dr. E. Howellem a poprzedni wywiad został zamieszczony w Dodatku 1, na końcu ksiąŜki.
Dla lekarzy, naukowców, badaczy, dla wszystkich, którzy chcą dotrzeć do źródeł literatury naukowej, literatury
która wspomogała Dr. Howella w rozwinięciu nowej rewolucyjnej koncepcji Enzymów Pokarmowych, lista
pozycji literaturowych cytowanych w tej ksiąŜce przekroczyła 700 pozycji, pozycji naukowych wspierających
jego koncepcję, chociaŜ jedynie 400 zostało zacytowanych w niniejszej ksiąŜce (w tym tłumaczeniu bibliografia
została poszerzona i uzupełniona). To daje pewien wgląd zainteresowanemu czytelnikowi o ilości materiału
dotyczącego tego tematu, materiału istniejącego juŜ w tamtych latach. Od tego czasu pojawiło się tysiące
publikacji naukowych na tematy poruszane w niniejszej ksiąŜce.
Jako pomoc w lepszym ogarnięciu materiału zawartego w tej ksiąŜce przez laika dodano na końcu słownictwo
terminów naukowych uŜytych w tekście [od tłumacza: terminy naukowe zostały przetłumaczone w tekście
głównym, więcej informacji moŜna uzyskać w opracowaniach biochemicznych i medycznych] przez co
czytelnicy bardziej niŜ poprzednio zostaną poinformowani i bardziej świadomi ścisłych związków pomiędzy
odŜywianiem a zdrowiem fizycznym i umysłowym. Naszym zamiarem oraz nadzieją jest to aby obecny wygląd
z dodatkowymi informacjami, prowadził do głębszego zrozumienia pionierskiej pracy Dr. Howella oraz
posłuŜył pomocą w podejmowaniu decyzji odnośnie diety i jej powiązań z tryskającym stanem zdrowia i
długowiecznością!
PRZEDMOWA
Przedmowa autora do wydania tej ksiąŜki z 1946 roku
W 1934 roku przygotowałem krótki rękopis zatytułowany „Are Food Enzymes Important in Digestion and
Metabolism?” (Czy Enzymy Pokarmowe są waŜne dla Trawienia i Metabolizmu) oddając go do krytycznej
oceny Prof. H.C. Shermanowi z Columbia University, drugą kopię Prof. W.H. Howell’owi z Johns Hopkins
University. Wtedy ta koncepcja była zupełnie nowa, dlatego zachodziła konieczność pełnej i kompetentnej
oceny. W następnych latach otrzymałem mnóstwo wartościowych uwag i sugestii od wielu specjalistów
parających się tematem enzymów. Obecny rękopis został napisany w 1939 roku i zawiera dodatkowe pozycje
literaturowe jakie pojawiły się w tym czasie. Materiały których nie włączono w obecny tekst jak równieŜ
materiały jakie nagrmadziły się do roku 1939 mam nadzieję, Ŝe będą opublikowane stopniowo w późniejszych
wydaniach.
2
PoniewaŜ jest to nowe podejście do zagadnienia dietetyki, nie powinno się wymagać, Ŝe obecne wysiłki mogą
być czymś więcej niŜ jedynie wstępem do bardziej dojrzałej i rozwiniętej kompilacji. Nadal szukam pomocy u
osób biegłych w tym temacie aby oceniły moją pracę, poprzez wymianę korenspondencji, po to aby wskazać na
ewentualne błędy i niejasności w podawanej informacji lub/i wywodu logicznego tej pracy.
Mam nadzieję, Ŝe ze względu na nowatorskie podejście jaką jest koncepcja enzymów pokarmowych, logicznym
podejściem do rozwiązania tego wyzwania, będzie tolerancja i uznanie, Ŝe jest nadal konieczna dalsza wnikliwa
praca w celu zwiększenia zainteresowania, rozwijanie meritum tej sprawy, ewentualne błędy w logice oraz
podanych faktach, będą wzięte pod uwagę, wszystko z powodu nagłości w formułowaniu niniejszej
przeglądowej prezentacji na ten nowatorski temat.
Edward Howell
Chicago, Illinois. 28 Luty 1946 r
SPIS TREŚCI
Strona
Uwagi od Edytora
1
Przedmowa autora z 1946 roku
2
Wstęp (Viktoras Kulvinskas, M.S)
4
Specjalny wywiad z Dr. Howellem
16
Rozdział 1. Znaczenie Enzymów pokarmowych w odŜywianiu
28
Rozdział 2. Wchłanianie enzymów w jelitach
30
Rozdział 3. Porównawcze poziomy enzymów w płynach ustrojowych
37
Rozdział 4. Wpływ rodzaju poŜywienia na wydzielanie enzymów
41
Rozdział 5. Efektywność Enzymów pokarmowych w trawieniu
45
Rozdział 6. Hypertrofia trzustki na diecie termicznie zniszczonej Ŝywności
48
Rozdział 7. Zawartość enzymów w płynach ustrojowych w czasie choroby
52
Rozdział 8. Dietetyczna rola enzymów egzogennych
57
Rozdział 9. Enzymy w osoczu krwi i moczu u zwierząt
61
Rozdział 10. Wartości pH dla enzymów endo i egzogennych
64
Rozdział 11. Nieodzowny składnik kompleksu enzymowego
66
Rozdział 12. Wchłanianie i przemieszczanie się enzymów wraz z limfą
69
Rozdział 13. Enzymy w płynach ustrojowych u zdrowych i chorych osób
75
3
240779059.003.png 240779059.004.png 240779059.005.png
Rozdział 14. Nadrzędna rola enzymów w zdrowiu i chorobie
85
Rozdział 15. Porównawcze zestawienie śmiertelności dla zwierząt z załoŜonymi przetokami na
87
przewód Ŝółciowy i trzustkowy
Rozdział 16. ZaleŜności pomiędzy potencjałem enzymowym a odpornością i długowiecznością
90
Rozdział 17. Częstość występowania chorób u zwierząt
101
Rozdział 18. Efekty surowego i pasteryzowanego mleka
105
Rozdział 19. Termolabilne składniki znajdujące się w mięsie
114
Rozdział 20. Dieta i zdrowie pierwotnych i nowoczesnych Eskimosów
116
Rozdział 21. Wartość terapeutyczna diety surowej Ŝywności
120
Rozdział 22. Hypoglikemiczne i hypoglikozuryczne działanie enzymów
128
Rozdział 23. Terapeutyczna działanie ekstraktów enzymowych
131
Podsumowanie i wnioski
136
Streszczonie podsumowania i wniosków
151
Bibliografia
157
Dodatek 1. Wywiad z Dr. Howellem przeprowadzony przez Viktoras Kulvinskas, M.S
187
Okładka
199
WSTĘP
Jako autor, badacz oraz obserwator w sprawach i terapii, i Ŝycia na diecie surowej Ŝywności przez ostatnie 15
lat, jestem przytłoczony odkryciem ksiąŜki Dr. Howella i to dzięki organizacji the National Enzyme Company.
Poszukiwałem i eksperymentowałem z egzogennymi enzymami trawiennymi przez wiele lat jako próby
wzbogacenia w enzymy egzogenne termicznie zniszczonej diety, diety jaka jest stosowana przez większości
ludzi, albo dla okresu przejściowego, albo na stałe. Najlepszą ksiąŜką o enzymach egzogennych, którą
odkryłem to właśnie ksiąŜka Dr. Howell’a „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (1946).
Autor stwierdził Ŝe enzymy roślinne podawane w postaci np. tabletek są najlepsze do trawienia wstępnego.
Byłem zadziwiony Ŝe ta ksiąŜka została napisana juŜ w 1939 roku, w czasie kiedy większość lekarzy wiedziała
niewiele o witaminach i minerałach a tylko niewielu słyszało słowo enzym.
Ta klasyczna praca jest ponadczasowa. ChociaŜ minęło juŜ czterdzieści lat od napisania tej ksiąŜki (rok 1980),
to dzisiaj ta ksiąŜka jest na czasie bardziej niŜ kiedykolwiek. Przesłanie tej ksiąŜki powinno być kontynuowane
4
240779059.006.png 240779059.001.png 240779059.002.png
przez wszystkie osoby pogłębiające wiedzę z zakresu zdrowia i odŜywiania. UwaŜam Ŝe ta praca z zakresu
naukowo pojętej dietetyki jest jedną z najwaŜniejszych do tej pory opublikowanych ksiąŜek.
Dr. Howell wyszedł najdalej ze wszystkich i stworzył naukowy model w celu leczenia wszelkich chorób
zwyrodnieniowych (degeneracyjnych) oraz znalazł sposób aby utrzymać tryskający stan zdrowia przewyŜszając
pod tym względem inne rodzaje terapii. Jego podejście ma nawet korzenie w bibli (Genesis 1:29), wzorcem jest
naturalne odŜywianie u zwierząt oraz kultorowo zdrowych i ekologicznych praktykach dietetycznych. Ponad to
zaprezentował jeden z najbardziej gorących, kontrowersyjnych oraz ekscytujących debat w historii dietetyki
jakie miały miejsce, a mianowicie surowe, oŜywione poŜywienie versus termicznie zniszczone. Jego przekaz
jest łatwy do odczytania, czasami z dozą humoru, z duŜą ilością kontrargumentów. Nie ma waŜniejszego
miejsca, które by nie pozostawił bez odpowiedzi. To dzieło jest łatwe do czytania przez kaŜdego z nas, działa
inspirująco na zmiany naszych nawyków dietetycznych jak równieŜ rozszerza horyzonty naukowego poznania
w dietetyce t.j. w dietetyce jako metodzie leczącej najbardziej cięŜkie przypadki schorzeń i fizycznych i
umysłowych. UwaŜam Ŝe gdy dietę surowej, oŜywionej Ŝywności zastosujemy jako terapię, a jej celem będzie
stopniowe przechodzenie na poŜywienie w coraz większym stopniu surowe wtedy pozbędziemy się chorób oraz
przedłuŜymy Ŝycie i nam, i następnym pokoleniom, pokoleniom które mogą nawet osiągać wiek biblijnych
patriarchów jak Matuzalem.
JeŜeli pionierzy nauki byliby nadal paleni na stosie jak to poprzednio robiono n.p. z innymi interpretacjami
biblii, interpretacjami, które później stały się prawdami pisma świetęgo, to uwaŜam Ŝe Ŝycie Dr. Howell’a
równieŜ było by wtedy zagroŜone. „Nowa naukowa prawda nie odnosi sukcesów bez przekonywujących
przeciwników wręcz rodzi oponentów po to aby ujrzała światło dzienne, ale raczej przez przeciwników, którzy
juŜ odeszli z tego świata, dopiero następne pokolenia są w stanie się o tym wszystkim dowiedzieć” (Khun
1962). Od kiedy ksiąŜka Dr. Howell’a juŜ „przeŜyła” dwa pokolenia, to teraz dopiero zaczyna być zauwaŜalna i
w kręgach naukowych i w zwykłych społecznościach, a to wraz z odejściem z tego świata jej przeciwników,
osób z błędnymi przyzwyczajeniami dietetycznymi. Natomiast głębokie przemiany w nauce nadejdą jedynie
wtedy gdy będziemy mieli świadomych i odpowiedzialnych naukowców, naukowców postrzegających Naturę
jako partnera, naukowców, którzy przekaŜą wiedzę laikom aby oni równieŜ wprowadzili w Ŝycie naturalne
prawo i uleczyli samych siebie oraz tą planetę.
Enzymy mają wpływ na naszą egzystencję. One mają decydujące znaczenie w kaŜdej fazie leczenia chorób t.j.
artretyzm, cukrzyca, schorzenia serca lub nowotwory, jak równieŜ mają zastosowanie w rolnictwie, przemyśle
mleczarskim, w wytwórni win, enzymy potrafią przetwarzać jedne związki w inne. Bez enzymów melibyśmy
jedynie narastające problemy.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin