Krokiety mięsne.rtf

(6 KB) Pobierz
Krokiety miêsne

Krokiety mięsne

 

Składniki na 5 porcji:

30-35 dag pieczonej albo gotowanej cielęciny lub drobiu

10-15 dag szynki lub okrawków wędlin

czerstwa bułka

pół szklanki mleka

2 jaja

cebula

po łce masła i przecieru pomidorowego

olej do głębokiego smażenia

3-4 łki bułki tartej

kilka gałązek zielonej pietruszki

Jarzynka do mięs WINIARY

pieprz

 

Drobno posiekaną cebulę zeszklij na stopionym maśle, dodaj przecier pomidorowy, Jarzynkę, pieprz i dokładnie wymieszaj. Chwilę duś wszystko na małym ogniu, po czym zdejmij i ostudź.

 

Namoczoną w mleku buł odciśnij, wymieszaj ją z sosem pomidorowym, a następnie dodaj przepuszczone przez maszynkę mięso i wędliny. Wbij do masy jajo doprawiając do smaku, dokładnie ją wyrób.

 

Formuj niewielkie krokiety, które po obtoczeniu w rozbełtanym jaju i bułce tartej, usmażysz na silnie rozgrzanym oleju.

 

Przed podaniem krokiety udekoruj gałązkami zielonej pietruszki, a podawaj je z ryżem lub makaronem i sosami, na przykład pomidorowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin