Losos gotowany podawany na zimno
2 cale swieze filety lososia ze skora.Wywar:na kazdy litr wody:1 cebula w talarkachpol cytryny w plastrachlodygi swiezego koperku, bez "piorek"pol marchewki1 listek bobkowy10 ziarenek bialego pieprzu2 lyzeczki soli najlepiej morskiej, albo normalnej bez joduDekoracja:jajka ugotowane na twardo pomidoryplastry ogorkow salatyplastry cytrynpiorka swiezego koperku
Zagotowac wywaru ile potrzeba do zakrycia ryby
.W gleboka blache do pieczenia albo inne naczynie wlac wywar, polozyc lososia skora do gory i gotowac w piekarniku nagrzanym na 150 stopni przez 30 do 40 minut. To zalezy od tego jakie sa duze filety.Wyjac ostudzic i zostawic na noc
w lodowce ( albo na conajmniej pare godzin) zeby zalewa dala smak rybie.Z zimnych filetow zdjac delikatnie
skore i polozyc w calosci ( jak sie uda :) na polmisku. Ja wkladam cale rece dobrze umyte pod rybe i przenoszeDekorowac tak jak na zdjeciu, albo wedlug wlasnego gustu.Podaje sie do tego zimny sos
:4 porcje200 ml nie za kwasnej gestej smietany200 ml dobrego majonezu100 g czerwonego kawioru ze sloika ( najlepiej szwedzka Abba)50 ml drobno posiekanej czerwonej cebuli1 lyzka posiekanego szczypiorkuszczypta swiezo mielonego bialego pieprzu, szczypta cukrusol o ile potrzebawymieszac i trzymac w lodowce.Smacznego
dimitrif