Kurczak po portugalsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Kurczak po portugalsku

Kurczak po portugalsku

 

Składniki na 4-6 porcji:

1 kurczak (1,2 kg)

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

4 małe pomidory

10 zielonych oliwek

12 migdałów

4 łki oliwy

1 kostka Złotego rosołu WINIARY

szklanka czerwonego wytrawnego wina

łeczka suszonego rozmarynu

odka papryka w proszku

Bulion pieczony kurczak Instant WINIARY

pieprz, sól

 

Kurczaka umyj, osusz i podziel na kawałki. Odetnij szyję oraz skrzydełka i ugotuj na nich 1 szklankę bulionu, dodając kostkę rosołową. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Kawałki kurczaka oprósz bulionem instant, pieprzem oraz rozmarynem i zrumień z obu stron na 3 łkach oliwy. Przełóż do rondla.

 

Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek i dodaj je do mięsa. Kurczaka podlej bulionem i duś 15 minut.

 

Pomidory oraz migdały sparz i obierz. Następnie pomidory pokrój na ćwiartki, migdały - w piórka, oliwki drobno posiekaj i dodaj do kurczaka.

 

Wygotowany bulion uzupełnij czerwonym winem i duś potrawę jeszcze 15 minut. Przed podaniem dopraw sos pieprzem, solą i papryką.

 

Kurczak jest doskonały z ryżem ugotowanym na sypko. 

 

Uwaga! Zamiast pomidorów możesz dodać do sosu ł koncentratu pomidorowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin