Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki.Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą.
Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać grzyby, dusić razem ok. 5 min. Dodać makaron, wymiesza. Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać, wymieszać z makaronem. Dodać połowę sera, sól i pieprz, wymieszać.Włożyć do głębokiego, wysmarowanego tłuszczem naczynia, polać śmietaną wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów, posolić, posypać resztą sera.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia około 20 min.Po wyjęciu posypać obranym ze skórki, drobno posiekanym ogórkiem kwaszonym.
dimitrif